You are here

Τα έβαλαν όλοι με τον Μάρκο

31/01/2004 17:50
· Θα τα πει με τον πρόεδρο λέει ο ίδιος

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσέλαβε το θέμα των φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από συγκυβερνώντα κόμματα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι το κόμμα στο οποίο ανήκει δεν ευνοεί αύξηση στις τιμές των καυσίμων και ότι το ΑΚΕΛ θα ζητήσει να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο
υπάρχει προοπτική για την Κύπρο να ζητήσει εξαίρεση.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, επέκρινε την Κυβέρνηση, που δεν πήρε όπως και οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες εξαίρεση από την κοινοτική οδηγία για αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Χαρακτήρισε «χαρακίρι» και αντικοινωνική την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει με κανένα τρόπο συνεργό το ΔΗΣΥ σε φορολογική πολιτική που υιοθετεί για να κάνει κοινωνική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και θέση της ΕΔΕΚ η οποία δια του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Βασίλη Πρωτοπαπά διαφώνησε κάθετα με την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει με νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ο συντονιστής εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε ότι διερευνά το όλο θέμα και θα ζητήσει να έχει συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της
Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών για να διαπιστώσει κατά πόσο η Κυβέρνηση επιθυμεί να ζητήσει εξαίρεση από το πλαίσιο της φορολογίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις ανέφερε ότι το θέμα κακώς έλαβε διαστάσεις καθώς όπως υποστήριξε δεν θα επιβληθούν νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Επανέλαβε ότι η Κύπρος
διατήρησε το δικαίωμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει εξαίρεση.

Παρέμβαση Χριστόφια

Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με αφορμή το όλο θέμα. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι το ΑΚΕΛ θα αντιδράσει σε οιαδήποτε νέα αύξηση στα καύσιμα. Ο πρόεδρος της βουλής ανέφερε ότι βρήκε πλήρη κατανόηση από τον Πρόεδρο και σημείωσε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να είχε ζητήσει εξαίρεση, όπως και οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες.

Λ.Χ.