You are here

Γ. Κυπρή: Σε ξένους το ένα όγδοο της Τρ. Κύπρου

05/09/2005 09:00

• Εκτιμήσεις για κέρδη £60 εκ.


Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τον Πρώτο Γενικό Διευθυντή του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή, ξένα θεσμικά κεφάλαια αγόρασαν φέτος 17 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Κύπρου μέσω του ΧΑΑ. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Κυπρή αποκαλύπτει πως το 13% των μετοχών της Τράπεζας ανήκει, πλέον, σε ξένα νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων το 6-7% είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως η Deutsche Bank, η UBS και η Morgan Stanley. Όπως εξηγεί ο κ. Κυπρή, υπάρχουν σκέψεις για διάθεση μέρους των rights που θα εκδώσει σύντομα το Συγκρότημα σε ξένα θεσμικά κεφάλαια. Γίνονται, παράλληλα, προσπάθειες για εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στον ελλαδικό FTSE-20.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο κ. Κυπρή μιλά επίσης για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και σκιαγραφεί την πορεία των κερδών για ολόκληρο το έτος. Αφήνει να νοηθεί πως τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για ολόκληρο το χρόνο θα είναι κοντά στα £60 εκ. «Με βάση τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τριμήνων, έχουμε κέρδη £15-16 εκ. κάθε τριμηνία. Αρκετοί αναλυτές αναγάγουν τους αριθμούς αυτούς στα τέσσερα τρίμηνα και εξάγουν κάποια συμπεράσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυπρή μιλά επίσης για την επικείμενη επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στα Βαλκάνια και αναλύει τα οφέλη από διάφορες πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων. Σχολιάζει επίσης το θέμα των διαγραφών δανείων. Επαναλαμβάνει πως «δεν έχουν καμία σχέση με την περίοδο του χρηματιστηρίου» και εξηγεί πως η Τράπεζα εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για είσπραξη τους. Ο κ. Κυπρή προαναγγέλλει επίσης άτυπη ενημέρωση των μετόχων από τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος, Βασίλη Ρολόγη, τον Οκτώβριο.

Του Αντώνη Α. Έλληνα