You are here

Γ. Τελώνης: «Να μάθουμε να ζούμε μέσα στους πόρους μας»

11/05/2004 08:41

Σημαντική προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, θεωρεί ο Γιάννης Τελώνης, επικεφαλής της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ελληνικής Τράπεζας, τη μείωση του κρατικού μισθολογίου, την αποσύνδεση των αυξήσεων στο δημόσιο από τις συμβάσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς και την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτήσεως. Αυτά, είπε θα επιτρέψουν τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο στόχος αυτός, επισήμανε, θα επιτευχθεί και με τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης των κρατικών δαπανών και η εκπλήρωσή του θα οδηγήσει σε σύγκλιση των επιτοκίων με αυτά του ευρώ, εντάσσοντας το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο ευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα. Εντούτοις, η εκπλήρωση του στόχου αυτού σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση «θα πρέπει να ζει μέσα στους πόρους της», κι αυτό θα της διδάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των επισφαλειών, ο Γιάννης Τελώνης επισήμανε ότι οι κανόνες που διέπουν τον προσδιορισμό τους και την εκποίηση των εξασφαλίσεων είναι άνισοι. Εντούτοις, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή της κυπριακής κουλτούρας στο ζήτημα της καταβολής των δόσεων για εξόφληση δανείων, επισημαίνοντας πως ενώ οι τράπεζες «παίζουν» με τους ευρωπαϊκούς «κανόνες του παιγνιδιού» που προσδιορίζουν τις επισφάλειες, οι κανόνες για την εκποίηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, παραμένουν, διατηρώντας τις σχετικές διαδικασίες χρονοβόρες. Στις δηλώσεις αυτές, προέβη το στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας σε αποκλειστική συνέντευξή του στη StockWatch, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται σήμερα.

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Τελώνης εκφράζει την εκτίμηση ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων θα αποδειχθεί ορθή και θα επιτρέψει στη λίρα να διατηρήσει την ισοτιμία που δικαιολογούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η δημιουργία επενδυτικού κλίματος στην Οικονομία.

Εντούτοις, δεδομένου του ότι η αβεβαιότητα λόγω της πολιτικής κατάστασης και κυπριακού θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ο Γιάννης Τελώνης ανέφερε ότι δεν προβλέπει για το τρέχον έτος επάνοδο σε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μη αποκλείοντας όμως, αυτό να προέλθει τελικά από καλές επιδόσεις στον τουρισμό φέτος, ο οποίος παραμένει η κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων, και συνεπώς και του κόστους των στεγαστικών δανείων, συνέπεσε με μια κάμψη στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, η οποία, όπως ανέφερε, θα επιτρέψει στην αγορά να ηρεμήσει.

Τέλος, ο Γιάννης Τελώνης ανέφερε ότι για την Ελληνική Τράπεζα οι μόνες προοπτικές που προσφέρονται αυτή τη στιγμή για επέκταση, αφορούν τις εργασίες στο εξωτερικό, και ειδικά στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τομείς της αγοράς όπου είναι εφικτή η εξασφάλιση ενός ποσοστού 2% έως 3% της αγοράς.

Του Στέλιου Ορφανίδη