You are here

Λαϊκή: Αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα

30/09/2005 18:28
Την απόφαση του για απόσυρσή από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Ομίλου Λαϊκής κοινοποίησε σήμερα ο Κίκης Λαζαρίδης. Ο πρόεδρος της Λαϊκής, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την ταχύρρυθμη ανάπτυξη του Ομίλου τις τελευταίες δεκαετίες, θα συνεχίσει να προεδρεύει του συμβουλίου, χωρίς να έχει, όμως, εκτελεστικές ιδιότητες. Η απόφαση του 70-χρονου προέδρου της Λαϊκής ανακοινώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο σε μια ανακοίνωση τεσσάρων μόλις γραμμών. Ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Μιχάλης Ερωτόκριτος, διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας από τον Ιούνιο του 2003, θα αναλάβει αυξημένα εκτελεστικά καθήκοντα.

Κύκλοι από το περιβάλλον του κ. Λαζαρίδη σημειώνουν πως η διοικητική αλλαγή τροχοδρομήθηκε εδώ και μήνες, με την ανάθεση κάποιων αρμοδιοτήτων (π.χ. διεθνείς σχέσεις και οικονομικός προγραμματισμός) στον κ. Ερωτόκριτο. Ο κ. Λαζαρίδης είναι επίσης πρόεδρος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η απόσυρση Λαζαρίδη συνδέεται με τις πρόνοιες του καταστατικού του Ομίλου, βάσει των οποίων η άσκηση εκτελεστικών καθηκόντων δύναται έως και το 70ο έτος. Στον κ. Λαζαρίδη είχε δοθεί μικρή παράταση στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση. Αλλαγή του καταστατικού θα χρειαζόταν συναίνεση των βασικών μετόχων του Ομίλου, της HSBC (21,3%) και της οικογένειας Λανίτη (8,5%).

Πέραν της απόσυρσης Λαζαρίδη σήμερα ανακοινώθηκε ο διορισμός του Θεόφιλου Θεοφίλου στο συμβούλιο της Τράπεζας, προς αντικατάσταση του Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Ο κ. Λαζαρίδης είναι CEO της Λαϊκής από το 1992. Όταν ανέλαβε την ηγεσία της Τράπεζας, πριν 40 χρόνια μεταπηδώντας από την Κεντρική Τράπεζα και από τις επιχειρήσεις της οικογένειας Λανίτη, ο όμιλος είχε μόλις δύο καταστήματα. Σήμερα έχει μερίδιο 17% στην κυπριακή δανειστική αγορά, έντονη ανάπτυξη στην Ελλάδα και παρουσία στην Αυστραλία, το Λονδίνο και στα Channel Islands.

Η καθόλα πετυχημένη παρουσία του κ. Λαζαρίδη στη Λαϊκή επισκιάστηκε, προ πενταετίας, από τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ

«Δεν απαγκιστρώνομαι από την Τράπεζα, αλλά έχω αρκετά καθήκοντα όπως την εποπτεία, την πολιτική και την στρατηγική της Τράπεζας, καθώς και την ανάπτυξη στο εξωτερικό» ανέφερε σήμερα ο κ. Λαζαρίδης στο ΚΥΠΕ.

Η σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του κ. Λαζαρίδη συνέπεσε με την κοινοποίηση της πρόθεσης της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια £75 εκ. με την έκδοση rights προς τους μετόχους. Η πλήρης επιτυχίας της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των δύο μεγάλων μετόχων, ιδίως της HSBC. Στο παρελθόν η διεθνής τράπεζα (μέτοχος της Λαϊκής από το 1971) δεν άσκησε τα rights που εξέδωσε η Λαϊκή, ούτε επανεπένδυσε το μέρισμα που πλήρωσε, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό της στον Όμιλο.

Του Αντώνη Α. Έλληνα