You are here

«Μερικά δισεκατομμύρια» η περιουσία Εκκλησίας (1)

10/06/2008 14:11
• Σπάνια ακτινογραφία οικονομικών Εκκλησίας

• Αρχιεπίσκοπος: Αφορίζει χρέη £92 εκ. φόρων

• Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα

• Σταυράκης: Χρειάζονται βελτιώσεις στη συμφωνία

• Κατσουρίδης: Και στις εκλογές απέτυχε η μέθοδος του Αρχιεπίσκοπου


Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ στο θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, προειδοποιώντας ότι θα μεταφέρει τη διαφωνία στο δικαστήριο εάν η κυβέρνηση εμμένει και ζητά την καταβολή παλιών χρεών και προχωρώντας, παράλληλα, στη δημοσιοποίηση των οικονομικών της Εκκλησίας, αλλά και της συμφωνίας των 13 σημείων που συνάφθηκε με τον προηγούμενο υπ. Οικονομικών. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος, καταγράφουν με λεπτομέρειες το ύψος των περιουσιακών δεδομένων της Εκκλησίας, τόσο σε ακίνητα όσο και σε μετοχές. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δίδονται στοιχεία για την κάθε μητρόπολη και μονή.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 2007, το μη τρεχούμενο ενεργητικό της Εκκλησίας ανέρχεται σε £669 εκ. Περιλαμβάνει ακίνητη περιουσία £351 εκ., επενδύσεις σε μετοχές ύψους £224 εκ. και επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα ύψους £34 εκ. Τα πλείστα από τα ακίνητα είναι εκτιμημένα με πολύ παλαιότερες τιμές. Με βάση τις σημερινές αξίες, ενδέχεται η περιουσία της Εκκλησίας να είναι «μερικά δισεκατομμύρια λίρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.























Στο σύνολο της, η Εκκλησία παρουσίασε πλεόνασμα το 2007 ύψους £110 εκ., που περιλαμβάνει μη πραγματοποιηθέν κέρδος £53 εκ. και πραγματοποιηθέντα κέρδη £57 εκ. Επ’ αυτών πληρώθηκαν φόροι £11 εκ. για πωλήσεις κτηματικής περιουσίας, τέλη δημοτικών και άλλων αρχών και εισφορά για την άμυνα.

Συμφωνία στα συρτάρια…

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας έδωσε, επίσης, σήμερα στη δημοσιότητα τα 13 σημεία της συμφωνίας που έγινε με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, μια συμφωνία, ωστόσο, που παρέμεινε στα συρτάρια του προεδρικού, δίνοντας έτσι λαβή στην κυβέρνηση Χριστόφια να επαναφέρει το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησία. Το κράτος ζητά σήμερα να πληρωθεί το παλαιό συσσωρευμένο χρέος της Εκκλησία, ύψους £67 εκ., το οποίο με τους τόκους υπολογίζεται γύρω στα £92 εκ.

Το σημείο αιχμής των 13 σημείων όπως ανέφερε ο Μακαριότατος και στήριξε στη συνέχεια και ο ελεγκτής της Εκκλησίας Γιάννος Χαριλάου αφορά τη διαγραφή των παλαιών χρεών της Εκκλησίας στο κράτος. «Στις 22 Δεκεμβρίου 2005 η Εκκλησία είχε στα χέρια της το προσχέδιο της συμφωνία με την κυβέρνηση για να απαντήσει στις 27 του ίδιου μήνα ότι αποδέχεται τα 13 σημεία».

Η συμφωνία αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι θα διαγραφούν από τα βιβλία του κράτους οποιαδήποτε ποσά τα οποία το κράτος θεωρεί ότι η Εκκλησία (στο σύνολο της) οφείλει στο κράτος. Επίσης αναφέρει ότι δεν θα επιστραφούν οποιαδήποτε ποσά φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί από την Εκκλησία στο κράτος. Διότι, στο σημείο αυτό, εξήγησε ο Μακαριότατος, η αρχή έγινε το 1999 – 2000 όταν ο φόρος εισοδήματος δεν επέτρεπε τη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας εάν δεν κατέβαλλε η εκκλησία μεταβιβαστικά, έτσι εξ’ ανάγκης κατέβαλε μεταβιβαστικά υπό διαμαρτυρία για να καταφύγει στη συνέχεια στο δικαστήριο και να δικαιωθεί. Η κυβέρνηση τότε έκανε προσφυγή και για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περαιτέρω σύγκρουση κατέληξαν στη συμφωνία των 13 σημείων του 2005.

«Η εκκλησία απαλλάσσεται από τη φορολογία του φόρου εισοδήματος ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, ωστόσο καταβάλλει όλες τις άλλες υποχρεώσεις της όπως φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ΦΠΑ για οποιεσδήποτε αγορές, ακόμη και φόρο για την άμυνα».

Ο Μακαριότατος κατέστησε επίσης σαφές ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα. Εάν μας προταθούν νέες συμφωνίες, η συμφωνία δεν καλυτερεύει από δω και πέρα, έχουμε φθάσει στο όριο των υποχωρήσεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα συζητήσουν μόνο με τον υπουργό Οικονομικών κάποιες πτυχές της συμφωνίας». «Άλλωστε κανένας δεν μπορεί να μας αναγκάσει να πληρώσουμε φόρους εάν δεν επιθυμούμε. Μας προστατεύει το σύνταγμα», επανέλαβε ευθαρσώς ο Μακαριότατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε επίσης την πικρία του για τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, τονίζοντας ότι ενώ είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν ώστε να διευθετηθεί το όλο ζήτημα ο υπουργός προχώρησε σε δηλώσεις ζητώντας στην ουσία την πλήρη φορολόγηση της Εκκλησίας. Λαμβάνοντας το λόγο, στη συνέχεια, ο ελεγκτής της Εκκλησίας Γιάννος Χαριλάου, ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι υφίσταται η συμφωνία της 27ης Δεκεμβρίου του 2005. Τώρα όσον αφορά στα ποσά που λένε ότι χρωστά η Εκκλησία εμείς δεν τα αποδεχθήκαμε ποτέ. Αφορούσαν κάποια ποσά ακίνητης ιδιοκτησίας, ποσά κεφαλαιουχικών κερδών και οφειλόμενοι τόκοι. Εάν πάμε στα δικαστήρια και ζητήσουμε τα χρήματα που κατεβάλλαμε πριν το 2005 τα οποία ακύρωσε το δικαστήριο, τότε το κράτος θα έπρεπε να μας καταβάλλει χρήματα», κατέληξε.

Τετ-α-τετ Σταυράκη - Αρχιεπισκόπου

Συνέχεια στο θέμα αναμένεται να δοθεί αύριο, καθώς, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, επίκειται συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης οριοθέτησε σήμερα τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στη συνάντηση αυτή, κάνοντας λόγο για «βελτίωση» της συμφωνίας.

Νέα παρέμβαση στο θέμα έκανε μετά τη συνάντηση του ΑΚΕΛ με τον ΥΠΟΙΚ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης. Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Εκκλησίας και το ύφος των τοποθετήσεων του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι από πλευράς του υπουργού έχει ξεκαθαριστεί το θέμα ότι υπάρχουν οφειλές και πως αύριο θα γίνει συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αν δεν υπήρχε θέμα δεν θα υπήρχε συζήτηση».

«Αν δεν υπήρχε θέμα δεν θα έκαμνε ο κ. Χαριλάου το γύρο να ενημερώσει τα κόμματα. Οι άτυπες συμφωνίες είναι άτυπες συμφωνίες. Από την ώρα που δεν υπάρχει απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν μπορεί να θεωρεί ο Αρχιεπίσκοπος ότι είναι δεσμευμένη η παρούσα Κυβέρνηση και μάλιστα ότι είναι δεσμευμένα όλα τα κόμματα», είπε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ασκήσω κριτική στο Μακαριότατο. Αλλά από την ώρα που ο ίδιος χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί πρέπει να είναι έτοιμος να ακούει και αντίλογο. Πώς θα του φανεί αν οι φράσεις που χρησιμοποιεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ύφος και ο τόνος αρχίσουν να απαντώνται; Δεν μπορείς να λες ότι είναι βετεράνος του λαϊκισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μπούμε σε μια τέτοια σύγκρουση. Αλλά θέλω να πω στο Μακαριότατο ότι δοκίμασε και στις εκλογές να κάμει την κάθετη σύγκρουση και απέτυχε παταγωδώς», είπε ο κ. Κατσουρίδης.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου Γιάννου Χαριλάου ότι είχε ενημερώσει τα κόμματα και ότι αυτά συμφώνησαν, ο κ. Κατσουρίδης είπε: «Από τον κ. Χαριλάου ακούσαμε μια ενημέρωση. Δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε. Ο κ. Χαριλάου λέει ότι υπάρχει συμφωνία με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Πού είναι αυτή η συμφωνία; Ας την παρουσιάσουν. Συμφωνία σημαίνει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί κανένας να είναι υπεράνω του νόμου».

Της Ηρώς Ευθυμίου