You are here

Νέα τροπή στην υπόθεση Αστραία

06/02/2008 12:56
Νέα τροπή έλαβε η πολύκροτη υπόθεση Αστραία, καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τη Δευτέρα τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, στρέφοντας, πλέον, την προσοχή στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα μέλη του ΔΣ της Αστραία που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τον Ιούλιο του 2007 από πρωτόδικο δικαστήριο. Εναντίον των πρώην μελών της ελληνικής ΕΚ είχε ασκηθεί μήνυση από επενδυτή που υποστήριξε ότι δεν προέβησαν στους αναγκαίους ελέγχους στην εταιρεία Αστραία ΑΕΠΕΥ και στη συνδεδεμένη με αυτήν Tetraktis Worldwide Investments, με συνέπεια να χαθούν χρήματα για τους επενδυτές.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch γνώστες του θέματος, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες κατά των τότε μελών της ΕΚ, που το Δεκέμβριο του 2001 ανέστειλε τη λειτουργία της Αστραία. Τα πρώην μέλη της Επ. Κεφαλαιαγοράς ήταν οι Παν. Αλεξάκης, Αλ. Βουσβούνης, Παυλ. Γεωργουλέας, Στ. Θωμαδάκης, Παν. Καβουρόπουλος, Μιχ. Μασουράκης, Δημ. Μόσχος και Γ. Φλώρος.

Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου

Η απόφαση του Πλημμελειοδικείου στρέφει πλέον την προσοχή στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών να καταδικάσει σε φυλάκιση πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστραία και της εταιρείας λήψης και διαβίβασης εντολών Tetraktis Worldwide Investments, που είχαν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 11,2 δισ. δρχ.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας την πρόεδρο των δύο εταιρειών, κ. Κωνσταντίνα Σχίζα. Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, δίνοντας ωστόσο ανασταλτικό στην έφεση, τα μέλη των ΔΣ Αθανάσιο Βετούλη σε κάθειρξη 11 ετών, Σπ. Μπισταράκη και Δημοσθένη Ιωάννου σε κάθειρξη 10 ετών, Χριστόδουλο Έλληνα σε κάθειρξη 9 ετών, Φίλιππο Λάρκου σε κάθειρξη 5 ετών. Αντίθετα, έκρινε αθώους τους Ι. Πίτσιλλο και Νεόφυτο Νεοφύτου.

Ο CEO της εισηγμένης εταιρείας Sharelink και πρόεδρος του συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ Χριστόδουλος Έλληνας και ο αντιπρόεδρος της Sharelink Φίλιππος Λάρκος εφεσίβαλαν την απόφαση του τριμελούς εφετείου.

H έφεση θα κριθεί το Νοέμβριο του 2009 από πενταμελές δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η έφεση της Εισαγγελίας

Έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου άσκησε όμως τον Ιούλιο και η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Μαρία Μαλλούχου, ζητώντας από το πενταμελές εφετείο την κήρυξη των κκ Έλληνα και Λάρκου ως συναυτουργών στην υπόθεση, αντί απλά συνεργών όπως είχε αποφασίσει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Η έφεση της Αντεισαγγελέως κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα μέσω email που στάλθηκε από ανώνυμο αποστολέα. Η αυθεντικότητα της εξετάστηκε για λογαριασμό της StockWatch από δύο ανεξάρτητους νομικούς στην Αθήνα. Για σκοπούς δεοντολογίας και σεβασμού προς τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η StockWatch δεν είναι σε θέση να τη δημοσιεύσει αυτούσια.

Στην έφεση η Αντεισαγγελέας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

• Κατά την επίμαχη περίοδο, δηλαδή το τέλος του 2001, οι κκ Έλληνας και Λάρκος είχαν άμεση ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

• Βοηθούσαν την κα Σχίζα να πραγματοποιεί τις επίδικες ενέργειες.

• Ιδιοποιήθηκαν παράνομα μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων.

• Υπεξήρεσαν το ποσό των 750 εκ. δρχ ενώ διενεργείτο έλεγχος από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και προτού ανακληθεί η άδεια της Αστραία.

• Προκύπτει πως οι φερόμενες ως πράξεις της Αστραία στο ΧΑΚ από τη Sharelink Securities Ltd ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και πως ήταν πλαστές οι παραστάσεις που δόθηκαν για εκτέλεσή τους.

Η Αντεισαγγελέας ζητά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπως αμφότεροι οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι ως συναυτουργοί κακουργηματικής υπεξαιρέσεως. Ζητά, επιπλέον, όπως ο κ. Έλληνας κριθεί ένοχος ως συναυτουργός κακουργηματικής πλαστογραφίας.

Πώς απαντούν Έλληνας – Λάρκος

Η StockWatch ζήτησε από τους κκ Έλληνα και Λάρκο να της παραχωρηθεί η έφεση που άσκησαν οι ίδιοι κατά της πρωτόδικης απόφασης. Σεβόμενοι τη διαδικασία που υπάρχει σε εξέλιξη δεν ήταν σε θέση να το πράξουν. Ο δικηγόρος τους, ωστόσο, Σοφοκλής Σοφός, απέστειλε γραπτώς δήλωση που αναφέρει πως:

• Έχει αποδειχθεί η αλήθεια των περιστατικών που θεμελιώνουν την αθωότητα του Χριστόδουλου Έλληνα και Φίλιππου Λάρκου, που δεν είχαν ενασχόληση με τη διοίκηση και διαχείριση της.

• Το έλλειμμα της εταιρείας Αστραία ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία Sharelink Financial Services (SFS).

• Αποδοκιμάζει κακόβουλες ενέργειες τρίτων προσώπων που διοχετεύουν στον τύπο παραπλανητικές και δυσφημιστικές πληροφορίες, αποσκοπούσες στην εν γνώσει μείωση της καλής φήμης, ονόματος και κύρους της SFS.

• Η πρωτόδικη απόφαση ενδέχεται να είναι άκυρη λόγω μη παραχώρησης ακρόασης στους κατηγορουμένους.

«Προς το παρόν αρκούμεθα στην οριστική δικαστική κρίση ότι το έλλειμμα της εταιρείας ΑΣΤΡΑΙΑ ΑΕΠΕΥ ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία Sharelink Financial Services LTD», καταλήγει η δήλωση του κ. Σοφού.

αε

Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του δικηγόρου των κκ Έλληνα και Λάρκου, Σοφοκλή Σοφού.