You are here

Πρόεδρος: Αποκατάσταση εργαζομένων στις ΚΑ

12/01/2015 19:09
Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές, μέσα από την πιθανή δημιουργία μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αυτό που προέχει είναι «η επικέντρωση μας στα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών και η πλήρης διασφάλιση τους», σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας, ενώ η κυβέρνηση θα καλύψει το υφιστάμενο και σημαντικό έλλειμμα του ταμείου προνοίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών, για διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι πλείστοι όσοι των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές αποκατασταθούν», ανέφερε.

Ο πρόεδρος εκφράζει τη θλίψη του, αλλά και τη συμπάθεια του σε όσους πληρώνουν τις συνέπειες διαχρονικών λαθών των όσων είχαν εμπλοκή στα δρώμενα της εταιρείας, αλλά και για την «αναπόφευκτη και δυσάρεστη εξέλιξη που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τονίζει παράλληλα πως τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η κυβέρνηση εξάντλησαν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτή, στήριξαν το διοικητικό συμβούλιο σε κάθε κίνηση εξυγίανσης και κατεβλήθη από κοινού προσπάθεια, με συνεργασία εξειδικευμένων Νομικών Οίκων του εξωτερικού, για την εκ των υστέρων έγκριση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς, όπως απορρέει και από την απόφαση της επιτροπής, υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, η συσσώρευση των οποίων καθιστούσε σαφές πως η εταιρεία δεν θα είχε καμία προοπτική να καταστεί βιώσιμη χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον, προσθέτει ο πρόεδρος, η επιτροπή έκρινε ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην εταιρεία χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με την ίδια την επιτροπή και απαίτησε την άμεση ανάκτηση τους και επιστροφή τους στο κράτος, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, δεν ήτο εφικτό να υλοποιηθεί.