You are here

Τράπεζες: Νέα λογιστικά «σύννεφα»... σκιάζουν αποτελέσματα

03/11/2003 08:28

- Αλλάζουν τα goal posts για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

- Νέοι κανονισμοί, ίδια όμως κουλτούρα

- Κρατάει χρόνια η «κολόνια» του αργοπληρωτή


Εκεί που οι τράπεζες άρχισαν να βρίσκουν τα «αποθέματα δυνάμεων» για να υπερπηδήσουν τα λογιστικά εμπόδια της τελευταίας τριετίας, ξαφνικά ψηλώνει ο πήχης... Οι κανόνες που στέρησαν από τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σημαντικά έσοδα από τόκους το 2003, σε δύο μήνες γίνονται ακόμα πιο απαιτητικοί, αφού το χρονικό περιθώριο είσπραξης τόκων μειώνεται από εννέα σε έξι μήνες. Η απότομη μετακίνηση των λογιστικών goal posts γίνεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες καταβάλλουν επίπονες αλλά χρονοβόρες προσπάθειες να αλλάξουν την κουλτούρα του «αργοπληρωτή» που έχει ο κύπριος δανειζόμενος.

Κουλτούρα δεκαετιών

«Το πρόβλημα των επισφαλών δανείων δεν είναι απλά θέμα των τελευταίων ημερών, είναι προϊόν της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη StockWatch ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, Γιάννης Τελώνης. «Πρέπει να επέλθει αλλαγή στην κουλτούρα της καθυστερημένης πληρωμής που έχουν οι Κύπριοι. Αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αλλαγή παίρνει χρόνο...», αναφέρει ο κ. Τελώνης.

«Μην ξεχνάτε ότι, τουλάχιστον στον τομέα ιδιωτών, ανταγωνιζόμαστε με το Συνεργατικό Κίνημα που είναι πιο «χαλαρό» σε θέματα έγκαιρης αποπληρωμής», προσθέτει με νόημα.

Αυστηρότεροι κανονισμοί

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες καλούνται να υιοθετήσουν ολοένα και πιο αυστηρούς λογιστικούς κανονισμούς. Από την 1η Ιανουαρίου 2003 και με βάση τους νέους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να περάσουν στο λογαριασμό αποτελεσμάτων τους τα έσοδα από τόκους σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευθέντα αποτελέσματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούσαν το 10.9% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου και το 12.6% των χορηγήσεων της Λαϊκής. Η Ελληνική Τράπεζα δεν παραθέτει συγκρίσιμα στοιχεία. Στα εξαμηνιαία αποτελέσματά της Ελληνικής, αναφέρεται, ωστόσο, ότι υπήρξε αύξηση 68% στους τόκους που αναστέλλονται με βάση τους νέους κανονισμούς.

Μετακινούνται εκ νέου τα goal posts

«Από την 1η Ιανουαρίου 2004 μετακινούνται πάλι τα goal posts και από εννέα πέφτουμε στους έξι μήνες. Δηλαδή οι τόκοι από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από έξι μήνες δεν θα μπορούν να καταχωρηθούν ως έσοδα στο λογαριασμό αποτελεσμάτων», εξηγεί στη συνέντευξη ο κ. Τελώνης. Μάλιστα, «ενδεχομένως να έχουμε και μία περαιτέρω μείωση στην περίοδο στους τρεις μήνες, όπως είναι η πρακτική στις Η.Π.Α.», προσθέτει.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όταν οι τράπεζες αναγκαστούν τα προσεχή χρόνια να υιοθετήσουν και αλλαγές στο θέμα των εξασφαλίσεων. «Μέχρι δε το 2007 αναμένεται ότι θα αλλάξουν και οι κανονισμοί για τις εξασφαλίσεις. Μέχρι τώρα, οι κανονισμοί μας επιτρέπουν να «μετρούμε» τους τόκους από καθυστερημένα δάνεια για τα οποία υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Σε λίγα χρόνια όμως οι τόκοι αυτοί δεν θα «μετρούν» ανεξάρτητα από το αν η τράπεζα έχει επαρκείς εξασφαλίσεις ή όχι», επισημαίνει ο κ. Τελώνης.

«Επομένως έχουμε από τη μια τη δύσκολη περίοδο λογιστικής αναπροσαρμογής, και από την άλλη την κουλτούρα του Κύπριου οφειλέτη που χρειάζεται χρόνο να αλλάξει», καταλήγει το διευθυντικό στέλεχος της Ελληνικής.

Του Αντώνη Α. Έλληνα