You are here

Βασιλικό: Μελετά αύξηση παραγωγής κατά 30%

25/06/2004 09:06
Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητας παραγωγής της από 1,3 εκ. τόνους σε 1,7 εκ. τόνους ετησίως, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να εξυπηρετεί την κυπριακή αγορά αλλά και για να ανταποκριθεί και στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τσιμέντο παγκοσμίως. Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Γιώργο Σιδέρη, και το διευθυντή πωλήσεων, Γιώργο Σάββα, θα στοιχίσει, σε περίπτωση που σχετική μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, καταδείξει ότι πρέπει να γίνει, £50 εκ. Οι δύο αξιωματούχοι της εταιρείας μίλησαν στη StockWatch στα πλαίσια συνέντευξης.

Αναφερόμενοι σε πρόσφατες διαμαρτυρίες ορισμένων πελατών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού για έλλειψη τσιμέντου, τα δύο στελέχη τις χαρακτήρισαν ως αδικαιολόγητες, δεδομένου ότι είχε σημειωθεί ένα τεχνικό πρόβλημα που μείωσε την παραγωγή για μερικές μόνο μέρες, τη στιγμή μάλιστα, που εταιρεία προβαίνει σε ακύρωση συμβολαίων εξαγωγής, πράξη που στην ουσία πλήττει την αξιοπιστία της εταιρείας διεθνώς, για να ικανοποιήσει την εγχώρια αγορά. Η ζήτηση τσιμέντου στην Κύπρο, είπαν, σημείωσε αύξηση 40% τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιμέντου στην Κύπρο να είναι, ίσως, η ψηλότερη στον κόσμο.

Παράλληλα, διερωτήθηκαν για τους λόγους και τα κίνητρα όσων επιθυμούν να εισάγουν τσιμέντο από μια χώρα της περιοχής, την οποία δεν κατονόμασαν, η οποία παράγει κακής ποιότητας τσιμέντο, το οποίο δεν αποδέχονται ως εναλλακτική λύση οι πελάτες της εταιρείας στο εξωτερικό σε περίπτωση που ακυρωθούν τα συμβόλαια εξαγωγής.

Το κατά πόσον όμως, η ζήτηση στην Κύπρο θα συνεχίσει να παραμένει στα σημερινά επίπεδα, ή θα αυξηθεί περαιτέρω θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσον θα υλοποιηθούν τα έργα υποδομής με τη μέθοδο ΒΟΤ. Παράλληλα, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού επιθυμεί και να εξυπηρετήσει την αγορά στο βόρειο μέρος της νήσου. Ήδη, τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά τσιμέντου από τη βιομηχανία, αλλά τα προβλήματα που σχετίζονται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα οδοφράγματα, επιδρούν κάθε άλλο παρά υποβοηθητικά.

Του Στέλιου Ορφανίδη