You are here

Γ. Βασιλείου: Ναι, στη μείωση των επιτοκίων

03/08/2001 16:57
Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τάσσεται ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργος Βασιλείου. Όπως πληροφορείται η Stockwatch, o κ. Βασιλείου διατύπωσε την άποψη αυτή ενώπιον της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών για θέματα εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βασιλείου ρωτήθηκε ευθέως από δημοσιογράφους κατά πόσο ο ίδιος έχει άποψη σχετικά με το επίμαχο θέμα της μείωσης ή όχι των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας είπε χαμογελώντας:
''Δεν θα ήθελα επί του σοβαρού αυτού θέματος να τοποθετηθώ δημόσια. Η Κεντρική Τράπεζα έχει την αυτονομίας της και τα αρμόδια της όργανα είναι
αυτά που αποφασίζουν βάσει κάποιων κριτηρίων που αφορούν την οικονομία. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, το θέμα των επιτοκίων το ήγειρα ενώπιον της σημερινής σύσκεψης. Εξέφρασα μάλιστα και τη θέση μου. Μόνό αυτό μπορώ να πω.''

Η STOCKWATCH διερεύνησε το θέμα και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας η θέση του κ. Βασιλείου στη σύσκεψη ήταν σαφής. Ναι στη μείωση των επιτοκίων, διότι, θα πρέπει να προλάβουμε τα γεγονότα και όχι να μας προλάβουν.

Αναφορικά με το γενικότερο θέμα της εναρμόνισης, ο υπουργός οικονομικών και ο κ. Βασιλείου είπαν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα έξι μόνο κεφάλαια εκ των οποίων τα δύο ενδεχομένως η ΕΕ να επιδείξει ιδιαίτερη χαλαρότητα και ευαισθησία ώστε να καλυφθούν και αυτά καθώς η Κύπρος δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Πρόκειται για τα κεφάλαια της Γεωργίας και του εργατικού δυναμικού.