You are here

Α. Παπαδοπούλου: Επιτεύχθηκε ο δεύτερος εθνικός στόχος

10/07/2007 16:20
Το κλείδωμα της ισοτιμίας της λίρας με το ευρώ αποτελεί απόφαση ορόσημο για την οικονομία και καθιστά τη σημερινή μέρα ιστορική, δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Σε δήλωσή της στη Βουλή μετά το «κλείδωμα», η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε το δεύτερο μεγάλο εθνικό στόχο. Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει μετά την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη να συνεχισθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, η ανθηρή οικονομία, η οποία θα είναι ταυτισμένη με την κοινωνική πρόοδο και μια σωστότερη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, εφόσον θεωρούμε ότι με την ένταξη στην ευρωζώνη ενισχύονται οι ενοποιητικές τάσεις και αποτρέπονται διαχωριστικές τάσεις όσον αφορά το σχέδιο λύσης στο Κυπριακό.

Η κ. Παπαδοπούλου είπε επίσης ότι οφείλεται μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κυπριακό λαό, με τις θυσίες του οποίου κατέστη εφικτή η σκληρή και επίπονη διαδικασία προσαρμογής, όπως τόνισε.

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εντατικοποίησης της εκστρατείας ενημέρωσης, ώστε και ο πιο απομακρυσμένος πολίτης να αντιληφθεί την αλλαγή που θα επέλθει με την υιοθέτηση του ευρώ.

Χαιρετίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις

Το «κλείδωμα» της ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ χαιρετίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Με ανακοίνωσή του και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), χαρακτηρίζει το «κλείδωμα»το ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, «η ισοτιμία που “κλειδώθηκε” η λίρα έναντι του ευρώ (0,585274) είναι τέτοια που επιτρέπει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της οικονομίας μας». Το Επιμελητήριο καλεί, τέλος, την Κυβέρνηση να εντείνει τη διαφωτιστική εκστρατεία για το ευρώ, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο νόμισμα, καθώς καλεί και όλους «να στηρίξουν τη νέα πρόκληση για τη χώρα μας, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες».

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, « το τελευταίο αυτό στάδιο υλοποίησης της στρατηγικής απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ έχει τεράστια σημασία για όλους τόσο για τον απλό πολίτη όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο». «Παρά το γεγονός ότι η διπλή αναγραφή των τιμών θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου 2007, η ΟΕΒ συστήνει στους επιχειρηματίες να την εφαρμόσουν αμέσως εκεί όπου ενδείκνυται, έτσι ώστε να ξεκινήσει από τώρα ο Κύπριος καταναλωτής να εξοικειώνεται με το τι θα ακολουθήσει στην κυπριακή αγορά», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της.

Γ.Χ.