You are here

Οικιστικά οικόπεδα: Τρέξτε να προλάβετε το...τρένο του ΦΠΑ

13/02/2006 17:37

• Τι εκτιμά ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Κύπρου

• «Τυφώνας» αύξησης τιμών οικιστικών οικοπέδων


«Φωτιές» αναμένεται να ανάψει στις τσέπες των καταναλωτών, η ήδη ειλημμένη απόφαση για επιβολή ΦΠΑ 15% στην οικοδομήσιμη γη από την 1/1/2008.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, έξι μήνες πριν την επιβολή του ΦΠΑ, οι τιμές των οικιστικών οικοπέδων αναμένεται να καταγράψουν τεράστια αύξηση και για το σκοπό αυτό, ο Σύνδεσμος προτρέπει τους καταναλωτές, «να τρέξουν να προλάβουν» το τρένο του ΦΠΑ πριν αυτό επιβληθεί.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδης, ο ΦΠΑ, ως καταναλωτικός φόρος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές.

«Ενόσω ο κόσμος ενημερώνεται- που τώρα άρχισε-για την επιβολή του ΦΠΑ 15% από την 1/1/2008 θα τρέχει να αγοράσει οικιστικά οικόπεδα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση και ενόσω η προσφορά δεν αλλάζει, θα παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές», εκτίμησε ο κ. Κουρουκλίδης.

«Ιδιαίτερα αυξημένες τιμές οικιστικών οικοπέδων, αναμένεται να παρατηρηθούν έξι μήνες πριν την 1/1/2008 αφού ο κόσμος αναμένει πως θα μειωθούν οι τιμές», συμπλήρωσε ο κ. Κουρουκλίδης, προσθέτοντας ότι «οι ιδιοκτήτες οικιστικών οικοπέδων, δεν θα μειώσουν τις τιμές, λόγω της επιβολής του ΦΠΑ, για να ελαφρύνουν τους καταναλωτές».

«Οι ιδιοκτήτες οικιστικών οικοπέδων, θα χρεώνουν επιπλέον φόρο 15% προς τους αγοραστές, ο οποίος θα επιστρέφεται προς την υπηρεσία ΦΠΑ με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να αυξάνονται», συμπλήρωσε , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο φόρος ΦΠΑ, είναι «ο πιο εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για το κράτος να εισπράττει χρήματα».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, η απόφαση για επιβολή ΦΠΑ 15% στα ακίνητα λήφθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ένωση.

Της Γεωργίας Χαννή