You are here

ΔΗΣΥ: Δεν υπάρχει συμφωνία στη φορολογία οχημάτων (1)

18/11/2003 14:32

Ανακοινώθηκε το απόγευμα το πακέτο προτάσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού


Κάθετα διαφοροποιημένος παρουσιάστηκε σήμερα ο ΔΗΣΥ σε σχέση με τη χθεσινή κατ’ αρχήν συμφωνία στο υπουργείο Οικονομικών για τις νέες φορολογήσεις στα αυτοκίνητα. Ο ΔΗΣΥ θα εξαγγείλει επίσημα το απόγευμα τις δικές του προτάσεις έναντι του κυβερνητικού νομοσχεδίου, οι οποίες θα εστιάζονται σε μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μικρού κυβισμού αυτοκινήτων και ανάλογα μεγαλύτερη αύξηση στα τέλη των πολύ μεγάλου κυβισμού οχημάτων, στα πλαίσια όμως της κυβερνητικής φιλοσοφίας ότι «το δημόσιο δεν θα χάσει χρήματα».

Παράλληλα, όπως είπε ο Α. Νεοφύτου, θα ζητά εξαίρεση της αύξησης στα τέλη άδειας κυκλοφορίας στα οχήματα ενοικιάσεως, αυξήσεις που στο κυβερνητικό νομοσχέδιο φθάνουν μέχρι και τα 450%.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, κρατώντας σαφής αποστάσεις από τη χθεσινή κατ’ αρχήν συμφωνία του Μάρκου Κυπριανού με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Και χθες ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως όλα αυτά είναι υπό την αίρεση των κομμάτων. Ο δικός μας αντιπρόσωπος (βουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου) δεν δεσμεύτηκε σε καμία περίπτωση έναντι της κυβερνητικής πρότασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου. Η δική μας προσέγγιση, συνέχισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι, ακόμη φθηνότερα αυτοκίνητα για τα χαμηλά και μεσαίου εισοδήματος στρώματα που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, για να βγουν ακόμα περισσότερο κερδισμένοι.

«Εμείς ως ΔΗΣΥ ξεκινήσαμε την ενδελεχή μελέτη (του κυβερνητικού νομοσχεδίου) από χθες το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η σύσκεψη (στο ΥΠΟΙΚ) και συνεχίσαμε μέχρι σήμερα το πρωί. Μέχρι το απόγευμα σήμερα ο ΔΗΣΥ, θα εξαγγείλει και επίσημα τις καθαρές του τοποθετήσεις», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του Μάρκου Κυπριανού στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με τις οποίες είναι δύσκολο να επέλθουν αλλαγές στο νομοσχέδιο το οποίο εξισορροπεί πολλές πτυχές και «αν κάποιος πειράξει κάτι, αμέσως θα ανατραπεί η ισορροπία του», ο κ. Νεοφύτου σημείωσε: «Είναι εκτίμηση και του υπουργού και του ΔΗΣΥ, γιατί δεν μπορεί να είναι σίγουρος ο υπουργός Οικονομικών, όπως ούτε και ο ΔΗΣΥ ποια θα είναι η συμπεριφορά του καταναλωτή στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Που θα διοχετευθεί δηλαδή η αγοραστική του δυνατότητα και σε ποιες κατηγορίες οχημάτων. Αυτές είναι μόνο εκτιμήσεις που κάνουμε και εμείς και η κυβέρνηση. Ο χρόνος θα δείξει», κατέληξε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαφοροποιήθηκε από την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την φορολόγηση αυτοκινήτου καθώς το απόγευμα κατέθεσε τη δική του πρόταση. Η πρόταση του Συναγερμού εστιάζετε στα εξής: Μεγαλύτερη μείωση του φόρου κατανάλωσης για τα σαλούν μέχρι 2050 κ.ε., αύξηση του φόρου κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ εισηγείται: