You are here

Μ. Κυπριανού: Λάθος που η Βουλή φοροαπάλλαξε τα υπερκέρδη του ΧΑΚ το 1999

14/08/2001 06:47
Η αδυναμία της Βουλής να αντισταθεί στις πιέσεις του επενδυτικού κοινού για φοροαπαλλαγή των υπερκερδών που προέκυψαν από επενδύσεις στο ΧΑΚ το 1999 αποτελεί αδικία για το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών, παραδέχεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάρκος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η κακή αρχή έγινε από την τεχνική αδυναμία εισαγωγής ενός κεφαλαιουχικού φόρου που δεν θα είχε σχέση με το φόρο εισοδήματος και θα φορολογούσε τα κέρδη και τις ζημιές που θα γίνονταν από τις μετοχές.

Ευθύνες όμως επιρρίπτονται από τον κ. Κυπριανού και στο κράτος, το οποίο δεν είχε καμμία ένσταση επί του θέματος με γνώμονα την εύκολη είπσραξη χρήματος , ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται ότι αυτό το νομοσχέδιο «σίγουρα δημιουργεί αδικίες σε σχέση με φορολογίες εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν αυτή η απαλλαγή να δημιούργησε και άλλη στρέβλωση διοχετεύοντας με παράλογο τρόπο επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, με το δέλεαρ ότι δε θα φορολογηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει αν το θέμα αυτό εμπίπτει στα πλαίσια των συζητήσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θέση της Επιτροπής αποτελεί η προσπάθεια εξεύρεσης ενός φορολογικού θεσμού και κατά προτίμηση κεφαλαιουχικών κερδών αποκλειστικά για τις εισπράξεις από το ΧΑΚ ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα κέρδη και τις ζημιές αλλά θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το φόρο εισοδήματος.