You are here

Αξιολογούν τις συνέπειες

27/04/2004 08:30

· ΑΚΕΛ: Όχι την κινδυνολογία

· ΔΗΣΥ: Δεν θα πληγεί το βιοτικό μας επίπεδο

· ΔΗΚΟ: Να επανέλθει η ηρεμία

· ΕΔΕΚ: Θα ξεθυμάνουν οι αντιδράσεις...


Απομακρυσμένο, θεωρούν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις, το ενδεχόμενο η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ από το «ΌΧΙ», να μετατραπεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε δυσμενείς επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία. Σταύρος Ευαγόρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άριστος Χρυσοστόμου και Μαρίνος Σιζόπουλος, εξαιρετικά επιφυλακτικοί, ίσως και διπλωματικοί για ευνόητους λόγους, μιλούν στη StockWatch, για τις επόμενες δύσκολες μέρες που αναμένουν τον τόπο, πάντα σε σχέση με τυχόν επιπτώσεις στην οικονομία.

Στ. Ευαγόρου: Πολύ νωρίς...

Λακωνικός και συγκρατημένος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου συστήνει υπομονή αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν. «Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Δεν θα ήταν σοβαρό εκ μέρους μου», σημείωσε, «να αρχίσω να μιλώ από σήμερα, μόλις την επομένη του δημοψηφίσματος, για επιπτώσεις».

Κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει διαφορετικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο είτε, για περιορισμένες αρνητικές συνέπειες, είτε αντιθέτως για σημαντικές συνέπειες που ενδεχομένως αναμένουν την οικονομία του τόπου ειδικότερα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν και πάλι ξεκάθαρος: «Προτού αρχίσουμε είτε να κινδυνολογούμε είτε να υποβαθμίζουμε, δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία στον τόπο. Να περιμένουμε, είναι πολύ νωρίς ακόμη και στη συνέχεια, ανάλογα με τις αντιδράσεις, να δράσουμε».

Αβ. Νεοφύτου: Στόχος της ΕΕ οι T/κ...

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και οικονομολόγος, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία των E/κ. «Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα λάβει μέτρα, τα οποία θα πλήξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», επισημαίνει στη StockWatch, «το βιοτικό επίπεδο των Ε/κ».

Και προσθέτει πως η ΕΕ, με βάση τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες, φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε κάποια μέτρα με στόχο να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο των Τ/κ «και όχι για να πλήξουν την Ε/κ οικονομία».

Άρ. Χρυσοστόμου: Να ανασκουμπωθούμε...

Εξαιρετικά προσεκτικός και επιφυλακτικός είναι όμως και ο πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής, Άριστος Χρυσοστόμου, παρόλο που, εκ πρώτης όψεως, θεωρεί ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο την ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία.

Τονίζει δε ότι θα πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και όλοι να «ανασκουμπωθούν» εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, κυβερνητικές και ημικρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί αφού, όπως σημειώνει, τον τελευταίο μήνα, όλοι ορθώς, είχαν στρέψει την προσοχή τους, στην έγκαιρη ετοιμασία των νόμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Ανάν, αφού σε περίπτωση που κυριαρχούσε το «ναι» στο Δημοψήφισμα, όλα την 1η Μαΐου, θα έπρεπε να λειτουργούσαν στα πλαίσια του νέου κράτους.

Κληθείς να σχολιάσει τις αξιώσεις Αλί Ερέλ και άλλων Τ/κ για εξαγωγές προς την ΕΕ από τα παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια του ψευδοκράτους, ο κ. Χρυσοστόμου ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορεί το Συμβούλιο Υπουργών (της ΕΕ) να καθορίσει ποία είναι τα νόμιμα λιμάνια μιας χώρας».

Μ. Σιζόπουλος: Θα ξεθυμάνουν οι αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΚ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος παραδέχεται ότι θα υπάρξουν πιέσεις και ότι κάποια δυσαρέσκεια θα εκδηλωθεί κυρίως από την ΕΕ που είναι και ο χώρος που μπορεί να ασκήσει τέτοιου είδους πιέσεις στη δική μας την πλευρά. Καθορίζει δε, ως επικεφαλή και πρωταγωνιστή των πιέσεων αυτών, από την ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, «έχω την εντύπωση, ότι μπορούμε άμεσα να διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα, με το να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις: Είτε με την ενημέρωση των χωρών μελών της ΕΕ είτε, αν χρειαστεί, με τη συμπαράσταση της Ελλάδας να προβληθεί και το «βέτο» στις διάφορες επιτροπές στις οποίες θα προκύψουν αυτά τα ζητήματα, μέχρις ότου να ενταχθεί και επίσημα η Κύπρος στην ΕΕ, οπόταν και θα μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα με μεγαλύτερη επάρκεια.

Παράλληλα ωστόσο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει πως «όλα αυτά τα ζητήματα, στην πορεία του χρόνου θα "ξεθυμάνουν" υπό την έννοια», όπως ο ίδιος εξηγεί, «ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις κυρίως στην ΕΕ θα είναι «παρορμητικές», κατά την έκφρασή του. Και προσδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα, από τα 10 νέα κράτη μέλη στην ΕΕ, που είναι καθαρός εισφορέας και θα συνεχίσει να είναι καθαρός εισφορέας λόγω του ότι έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Από την άλλη, εκφράζοντας την ομόθυμη άποψη και επιθυμία της Ε/κ πολιτικής ηγεσίας, αναφέρει πως μια οικονομική στήριξη των Τ/κ δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό γεγονός, «αρκεί να δοθεί στα πλαίσια σεβασμού των αποφάσεων που υπάρχουν και η διαδικασία αυτή να μην οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους». Άλλωστε, προσθέτει, και η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα στήριξης των Τ/κ, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα.

«Ως εκ τούτου, ναι μεν υπάρχουν κίνδυνοι, ναι μεν θα ασκηθούν πιέσεις, ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι μπορούμε, με σωστή διαχείριση, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΚ ΕΔΕΚ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη