You are here

Γαλανός: Αδιαίρετες οικονομία και λειτουργικότητα

14/04/2004 13:12
Σοβαρούς κινδύνους ως προς την εφαρμογή των οικονομικών πτυχών του Σχεδίου Ανάν εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, με τις επιφυλάξεις του να εστιάζονται κυρίως στη γενικότερη βιωσιμότητα του νέου κράτους που θα επιτρέπει τη λειτουργικότητα και της οικονομίας. «Οι οικονομικές πτυχές δεν μπορούν να απομονωθούν από τις πολιτικές, γι’ αυτό και θα πρέπει η γενικότερη βιωσιμότητα του νέου κράτους να επιτρέπει την εξεύρεση των τρόπων επίλυσης των όποιων οικονομικών προβλημάτων», σημειώνει ο κ. Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός, που τάχθηκε εναντίον της λύσης σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, τόνισε πως πρέπει να πειστεί ο λαός ότι θα δουλέψει η λύση γιατί η οποιαδήποτε οικονομική διευθέτηση, όσο καλή και να είναι, κινδυνεύει αν ο λαός δεν πειστεί ότι υπάρχει καλή θέληση για να είναι λειτουργική και βιώσιμη υπό συνθήκες ασφαλείας και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.

Ο κ. Γαλανός, που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφέρθηκε και στην έκθεση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων, τους οποίους μετακάλεσε η κυβέρνηση για να μελετήσουν τις οικονομικές παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι στην 56 σελίδων έκθεσή τους εκφράζουν μία σειρά επιφυλάξεων, κυρίως στο θέμα της έλλειψης μιας ενιαίας οικονομίας του νέου κράτους. Ο κ. Γαλανός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις αδυναμίες του σχεδίου οι οικονομίες των δύο κρατιδίων αφενός κινούνται χωριστά, αφετέρου δε τα δημόσια οικονομικά και τα ζητήματα φορολογίας του Τ/κ συνιστώντος κρατιδίου είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτα. Σε συνδυασμό, πρόσθεσε, με το γεγονός ότι στα αρχικά στάδια οι βασικές ελευθερίες περιορίζονται, η λύση δεν θα επιτρέψει εκείνη την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει την Ε/κ πλευρά πιο κοντά με την Τ/κ πλευρά και δεν πρόκειται την να καταστήσει πιο βιώσιμη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ειδικότερα για τους Τ/κ, σύμφωνα με το σχέδιο. «Αυτά δεν είναι λίγα και μικρά», επεσήμανε ο κ. Γαλανός, επαναλαμβάνοντας ότι οι οικονομικές και οι πολιτικές πτυχές αποτελούν αδιαίρετα στοιχεία.

Ο κ. Γαλανός, που μιλούσε υπό την προσωπική του ιδιότητα, ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, του οποίου είναι πρόεδρος, θα συνέλθει για να εξετάσει τόσο την έκθεση των τεσσάρων ειδικών της κυβέρνησης, όσο και τα γενικότερα θέματα οικονομικής πολιτικής του σχεδίου του ΓΓ ΟΗΕ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη