You are here

Πυρ ομαδόν κατά Γ. Βασιλείου

26/09/2003 15:41
Από κυβέρνηση, κόμματα, Κεντρική Τράπεζα
ΔΗΣΥ: Διαβάστε πρώτα τη μελέτη


Εξωπραγματική, χαρακτηρίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τη μελέτη του Γιώργου Βασιλείου, αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου Άναν. Την ίδια στιγμή, ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης που ετοίμασε ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Βασιλείου, δέχθηκε σε σκληρούς τόνους τα ομαδικά πυρά της κυβέρνησης και των κομμάτων της συμπολίτευσης με μόνο τον ΔΗΣΥ να εμφανίζεται υποστηρικτής του κ. Βασιλείου.

Η μελέτη του κ. Βασιλείου περιέχει υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, αντίθετα, σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, με την προκαταρκτική έρευνα της Κεντρικής με την οποία διαπιστώνεται ότι οι επιπτώσεις από τυχόν εφαρμογή του σχεδίου Άναν θα είναι οδυνηρότατες. «Θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, η οποία» όπως εμφαντικά, τονίζει ο Διοικητής της ΚΤ, «δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου Άναν». Το μεγάλο όμως και βασανιστικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι», τονίζει ο Διοικητής της ΚΤ, «πώς θα αντιμετωπισθούν οι τεράστιες χρηματοδοτικές ανισοσκέλειες, που δημιουργούνται από τις πρόνοιες για αποζημιώσεις και οι έκδηλα δυσανάλογες για τις δυνατότητες της οικονομίας μας στις λειτουργικές δαπάνες του νέου πολυκέφαλου κράτους».

Ενώ στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής επιβεβαιώνει την ανάγκη για δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές των προνοιών του σχεδίου Ανάν, συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου, «ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση, εν τούτοις, ο τρόπος παρουσίασής του από τον κ. Βασιλείου δίνει την εντύπωση ότι οικονομική ασφάλεια και οικονομική πρόοδος και ευημερία θα επέλθει με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, ως έχει». Παράλληλα, σημείωσε πως οι χορηγίες από το εξωτερικό, που είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του Κράτους με τις δομές που εισηγείται το σχέδιο του ΓΓ ΟΗΕ (όπως άλλωστε παραδέχεται και ο κ. Βασιλείου) θα είναι περιορισμένες και σε σαφώς μικρότερο βαθμό από το κόστος που απαιτείται.

Πυρ ομαδόν...

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση στη δική της κριτική προς τον κ. Βασιλείου, αφήνει υπονοούμενα για το χρόνο δημοσιοποίησής της. Διερωτάται κανείς, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης για τη σκοπιμότητα του χρόνου δημοσιοποίησης της, ενώ εκπλήσσει υποστήριξε, ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκε: την ίδια στιγμή, δηλαδή που η κυβέρνηση προετοιμάζει λεπτομερέστατες μελέτες για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τη διαφωνία με την άποψη που αφήνει να εννοηθεί ότι «τα πράγματα είναι ρόδινα» ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις και άλλες πτυχές της ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

Δεν είναι πρόθεση του ιδίου «να βάλει φίμωτρο» σε ουδέναν, είπε ο κ. Χριστόφιας. Όμως, συνέχισε, «πρέπει να αποφεύγονται οι πρόσκαιρες τοποθετήσεις και οι ωραιοποιήσεις ή ο αναθεματισμός ενδεχομένως του σχεδίου, νοουμένου ότι μπροστά μας έχουμε το στόχο της επανέναρξης του διαλόγου και της διεκδίκησης κάποιων αλλαγών», αλλαγών, όπως είπε που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει και τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και στις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου Ανάν.

ΔΗΚΟ: Την πλέον σκληρή και σε υψηλούς τόνους επίθεση, δέχθηκε ο κ. Βασιλείου από το ΔΗΚΟ. «Πότε επιτέλους ο κ. Βασιλείου θα αντιληφθεί ότι την ώρα που η Κύπρος καταβάλλει σοβαρές και κρίσιμες διπλωματικές προσπάθειες για το Κυπριακό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολιτικά κόμματα πρέπει να προσφέρουν κάθε στήριξη και να αποφεύγουν ενέργειες που ουσιαστικά υπονομεύουν και υποσκάπτουν τις προσπάθειες αυτές;».

ΣΚ ΕΔΕΚ: Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι η μελέτη Βασιλείου αποτελεί «πλάγια μέθοδο για να πωλήσει στο λαό το σχέδιο Άναν».

Αναστασιάδης: Ανεδαφικά επιχειρήματα...

Την έκπληξη του για την έντονη κριτική που δέχεται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Είναι φανερό, είπε, πως από τα όσα λέγονται δεν έχουν καν διαβάσει την μελέτη του κ. Βασιλείου. Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «άστοχα και ανεδαφικά» τα επιχειρήματα που κάνουν λόγο ότι πλήττεται δήθεν, η διαπραγματευτική μας θέση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη


Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου για τις οικονομικές επιπτώσεις των προνοιών του Σχεδίου Ανάν, έχει ως εξής:

«Δεν έχω ακόμη πάρει το πλήρες κείμενο της πιο πάνω μελέτης και συνεπώς δεν το έχω μελετήσει επισταμένα για να μπορώ να εκφράσω ολοκληρωμένα θέσεις και απόψεις επί του περιεχομένου της.

Κρίνοντας, όμως, εκ πρώτης όψεως, το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Γ. Βασιλείου, ο οποίος έδωσε χθες περιληπτικά, καθώς αντιλαμβάνομαι, τις κύριες πρόνοιες της διεξαχθείσας μελέτης, θα μπορούσα στο παρόν στάδιο να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

1. Η μελέτη επιβεβαιώνει ουσιαστικά και θέτει επί τάπητος επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές, συμπληρώσεις και βελτιώσεις των προνοιών του Σχεδίου Ανάν καθόσον αφορά το καυτό θέμα των οικονομικών επιπτώσεων των προνοιών του (π.χ. δημιουργία μηχανισμού για συντονισμό των προϋπολογισμών και ελέγχου του δανεισμού, καθώς και πρόβλεψη για ευχέρεια διαφοροποίησης των φορολογικών δεδομένων).

2. Η μελέτη της ομάδας Γ. Βασιλείου επισημαίνει συγκεκριμένες περιπτώσεις που πρέπει να διαφοροποιηθούν ριζικά για ουσιαστικούς και λειτουργικούς λόγους (π.χ. το θέμα της δημιουργίας δύο υποκαταστημάτων της Κεντρικής Τράπεζας, και το θέμα της διασφάλισης ελευθερίας διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου).
3. Οι εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της λύσης, όπως οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση, που με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών ανέρχονται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια λίρες, και των αποζημιώσεων που προκαταρκτικά επίσης υπολογίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε 10 δισεκατομμύρια λίρες, και που κατά την έκθεση της ομάδας του κ. Γ. Βασιλείου είναι μάλλον υπερβολικές, στην πραγματικότητα συνιστούν πελώριο θέμα που άπτεται της αντοχής και επιβίωσης της κυπριακής οικονομίας. Οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για ταμείο αυτοχρηματοδότησης και για δανεισμό, τις οποίες υιοθετεί και η έκθεση της ομάδας Γ. Βασιλείου, όχι μόνον δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά επιτείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας μας γιατί οι πρόνοιες αυτές είναι εξωπραγματικές.

4. Οι λειτουργικές δαπάνες του νέου τρικέφαλου κράτους δεν φαίνεται να σταθμίζονται από τη μελέτη της ομάδας Γ. Βασιλείου με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το ύψος τους και να παρουσιάζονται μειωμένες.

5. Η υπό αναφορά μελέτη της ομάδας Γ. Βασιλείου αποφεύγει επίσης να καταστήσει σαφές στο κοινό ότι το τεράστιο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων του σχεδίου Ανάν, αν εφαρμοστεί ως έχει, θα το επωμισθεί κυρίως το Ελληνοκυπριακό «συνιστών» Κράτος, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι πολίτες, αφού, καθώς είναι γνωστό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και, κατά λογική συνέπεια, το εισόδημα του κοινού κράτους από τους έμμεσους φόρους μεταξύ του Ε/Κ και του Τ/Κ κρατιδίου θα είναι 1 προς 12, δηλαδή θα εισπράττονται ως έμμεσοι φόροι δώδεκα φορές περισσότερα από τους Ε/Κ σε σχέση με τους Τ/Κ αντί της πληθυσμιακής αναλογίας πέντε προς ένα.
6. Έχοντας υπόψη και μόνο τα ανωτέρω, στην πραγματικότητα η μελέτη της ομάδας Γ. Βασιλείου επιβεβαιώνει και τις ανησυχίες που προσωπικά εξέφρασα, τόσο με κατ’ ιδίαν επιστολές και εκθέσεις μου και των συνεργατών μου στην Κεντρική Τράπεζα προς τον τέως αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και δημοσίως, σε σχέση με τις οδυνηρές επιπτώσεις του σχεδίου Ανάν στην κυπριακή οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας, αν οι πρόνοιες του σχεδίου αυτού δεν διαφοροποιηθούν ουσιαστικά και ορθολογικά.

Καθώς είναι φυσικό, μαζί με τους συνεργάτες μου θα μελετήσω επισταμένα το περιεχόμενο της έκθεσης της ομάδας Γ. Βασιλείου για αναλυτικότερο και πληρέστερο σχολιασμό της, αν απαιτηθεί. Δεν θα αποφύγω όμως, στο παρόν στάδιο, να επισημάνω ότι, ενώ στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής επιβεβαιώνει την ανάγκη για δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές των προνοιών του σχεδίου Ανάν ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση, εν τούτοις, ο τρόπος παρουσίασής του από τον κ. Βασιλείου δίνει την εντύπωση ότι οικονομική ασφάλεια και οικονομική πρόοδος και ευημερία θα επέλθει με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, ως έχει.

Η άποψη αυτή είναι υπεραπλουστευμένη. Γιατί, όντως, θα πρέπει να αναμένεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα λόγω ανοικοδόμησης και ανακατασκευής των έργων υποδομής στις κατεχόμενες περιοχές. Το μεγάλο όμως και βασανιστικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, πώς θα αντιμετωπισθούν οι τεράστιες χρηματοδοτικές ανισοσκέλειες, που δημιουργούνται από τις πρόνοιες για αποζημιώσεις και οι έκδηλα δυσανάλογες για τις δυνατότητες της οικονομίας μας στις λειτουργικές δαπάνες του νέου πολυκέφαλου κράτους. Τα σχετικά στοιχεία και δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί ως περιεχόμενο της έκθεσης της ομάδας Γ. Βασιλείου πολύ απέχουν της πραγματικότητας.

Δεν θα αποφύγω, επίσης, τον πειρασμό, να υπενθυμίσω ότι η μελέτη αυτή της ομάδας του κ. Γ. Βασιλείου γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή δέκα και πλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση και υποβολή του σχεδίου Ανάν και την παραδοχή ότι στις συνομιλίες δεν συζητήθηκαν οι οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν. Είναι, πάντως, θετικό το γεγονός ότι, έστω και τώρα, ο κ. Βασιλείου διαπιστώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικές διαρθρωτικές και λειτουργικές αλλαγές ώστε το σχέδιο να γίνει οικονομικά βιώσιμο.