You are here

Καύσιμα: Μείωση τιμών βλέπει ο Λιλλήκας

26/01/2004 16:28
Σε δημόσια δέσμευση προέβη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ευθύς μετά την άφιξή του από την Ιαπωνία για μείωση στις τιμές των καυσίμων μετά τον ερχόμενο Μάιο.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο η κυβέρνηση θα διαφοροποιήσει το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού των τιμών των καύσιμων προωθώντας την ελευθεροποίηση των τιμών.

Επίσης η κυβέρνηση, είπε, θα προχωρήσει στη μετατροπή του διυλιστηρίου σε τερματικό, γεγονός το οποίο, κατά τον κ. Λιλλήκα θα έχει πιο μειωμένο εργατικό και λειτουργικό κόστος. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει πιο φθηνό διυλισμένο πετρέλαιο ενώ το εργατικό κόστος από τη μείωση του προσωπικού θα είναι τέτοιο που θα δίνει τη δυνατότητα για μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι τα θετικά δεδομένα που επέρχονται για τους κύπριους καταναλωτές στο θέμα των καυσίμων είναι πάντα υπό την αίρεση του εξωγενούς παράγοντα δηλαδή της τιμής διεθνώς του αργού πετρελαίου. Εάν το διεθνές περιβάλλον, είπε, παραμείνει ως έχει, με την ισοτιμία της λίρας Κύπρου έναντι του δολαρίου να συνεχίσει να είναι θετική τότε η δέσμευσή μας θα γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ότι εντός 2-3 εβδομάδων θα καταθέσει νομοσχέδιο για διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος καθορισμού των τιμών στα καύσιμα ενώ παράλληλα θα καταθέσει διάφορα σενάρια για μείωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή ώστε να επωφελούνται όχι μόνο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αλλά κατ’ επέκταση όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου.

Εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι τα έσοδα για το κράτος από την πρόσφατη αύξηση στα καύσιμα θα είναι πέραν των £6 εκ. και σημείωσε ότι καμία τρύπα των δημοσιονομικών δεν θα κλείσει από τα έσοδα αυτά.

Του Λεύκου Χρίστου