You are here

Σκληρό ροκ για τα καύσιμα

21/01/2004 14:54
Η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Κίκη Καζαμία, επανέλαβε το μεσημέρι ότι τα έσοδα από τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα ανέλθουν γύρω στα £6-£7 εκ. και θα καλύψουν μόνο το έλλειμμα που αφορά το οφειλόμενο ποσό προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Οι δηλώσεις του κ. Καζαμία έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» αλλά και στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με το δημοσίευμα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων το χαρακτήρισε ως ανακριβές και παρατήρησε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επέβαλε αυξήσεις στα καύσιμα για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων στην κρατική μηχανή. Η εφημερίδα δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδα ένα έγγραφο για τις νέες τιμές, αναφέρει ότι «επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου επιβεβαιώνουν ότι επιχειρούν να καλύψουν και άλλες τρύπες του δημοσίου». Ο κ. Καζαμίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε: «Αυτό το έγγραφο τους απεστάλη για να εξακριβώσουν το ανυπόστατο του (χθεσινού) δημοσιεύματος τους. Δεν είναι αντικειμενικός ο τρόπος παρουσίασης του».

Ο κ. Καζαμίας επέστρεψε και τα πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκμεταλλεύεται κατά την έκφραση του την ευαισθησία των κοινωνικών στρωμάτων του λαού. Διερωτήθηκε ο υπουργός γιατί επί δεκαετίες δεν διαφοροποιήθηκε το υφιστάμενο σύστημα καθορισμού των τιμών στα πετρελαιοειδή, ένα σύστημα το οποίο εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξάλλου επί του ιδίου θέματος έκανε δηλώσεις και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε ως «άγονη» δημαγωγία τις επικρίσεις και την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τη χθεσινή ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο σε σχέση με το επίμαχο θέμα της τιμής των καυσίμων.

Φίλια πυρά

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην αύξηση της επιδότησης προς την αγροτική τάξη μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Μιλώντας εκ μέρους του κόμματος, ο βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα, είπε ότι οι αγρότες δεν μένουν αδιάφοροι για την επιβληθείσα αύξηση στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και κάλεσε την κυβέρνηση, είτε υπό μορφή επιδότησης είτε υπό μορφή αντισταθμιστικών μέτρων να στηρίξει την αγροτική τάξη, αναγνωρίζοντας έτσι τον πολύχρονο της ρόλο σε επίπεδο εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό. «Τυχόν εμμονή και άρνηση της κυβέρνησης είμαστε σίγουροι πως θα ακρωτηριάσουν περαιτέρω την ήδη ευπαθή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας» είπε.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, επέκρινε την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, παραπλανεί το λαό στο θέμα των καυσίμων.

Του Λεύκου Χρίστου