You are here

Απεργία: Αφήνει σημάδια στην οικονομία

09/10/2003 12:08
- Μάρκος: Έχουμε την ευθύνη να βοηθούμε όλους τους πολίτες να ασκούν τα δικά τους δικαιώματα

- Τεράστιο το κόστος


«Σημάδια» στην κυπριακή οικονομία θα αφήσει η απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων. Αυτό παραδέχθηκε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού τονίζοντας ότι το κόστος για την οικονομική δραστηριότητα είναι ήδη πολύ μεγάλο. Μάλιστα, ο κ. Κυπριανού «κράτησε αποστάσεις» σε σχέση με τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν χθες από τον Εκπρόσωπο της, αναφορικά με τη στάση της έναντι των απεργών.

«Μιλούμε για τεράστιο κόστος», τόνισε ο κ. Κυπριανού αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς, προτού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα που διεξάγεται από το ΥΠΟΙΚ. «Ελπίζω με τη λήξη της απεργίας κάποιες απώλειες να ανακτηθούν», σημείωσε σκιαγραφώντας τα σημάδια που θα αφήσει στην οικονομία του τόπου η απεργία.

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης, που ουσιαστικά αφήνει όμηρο την οικονομία του τόπου, στα «χέρια» και την ευχέρεια μιας ομάδας εργαζομένων που απεργεί, χωρίς όμως η κυβέρνηση να διασφαλίζει τα δικαιώματα και των άλλων πολιτών της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών διαφοροποιήθηκε σαφώς από τις χθεσινές δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το δικαίωμα της απεργίας, είπε, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και πλήρως σεβαστό, ωστόσο το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν είναι άμεσα σχετιζόμενοι με τη συγκεκριμένη απεργία.

«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της απεργίας, όμως έχουμε την ευθύνη σαν Κράτος», επεσήμανε ο Μάρκος Κυπριανού, «να βοηθούμε όλους τους υπόλοιπους πολίτες να ασκούν τα δικά τους δικαιώματα. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφορετική θέση μέσα στην κυβέρνηση. Είναι η θέση που όλοι εκφράσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απεργία δεν επηρέασε μόνο τα δημόσια οικονομικά μεγέθη, αλλά επηρεάζει αρνητικά και επιχειρήσεις, τα οικονομικά προβλήματα των οποίων, έχουν αντίκτυπο στους εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι απειλούνται να μείνουν χωρίς μεροκάματο.

Όλα αυτά προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία, είπε ο ΥΠΟΙΚ καλώντας τους μεταφορείς να τερματίσουν άμεσα τα απεργιακά τους μέτρα ύστερα από τη στάση κατανόησης και καλής θέλησης από μέρους της κυβέρνησης. Δεν παρέλειψε όμως να υποδείξει με δηκτικό τρόπο ποίος... πληρώνει τη νύφη... «Αυτός που την πληρώνει είναι ο μέσος πολίτης» με τον περιορισμό των κοινωνικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, είπε χαρακτηριστικά.

Για τις απεργίες που έπονται...

Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, σύμφωνα με τους οποίους, λόγω της πορείας ένταξης, ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα κατέλθουν σε νέες κινητοποιήσεις κι άλλες ομάδες εργαζομένων. «Θα πρέπει να μπουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, όλες οι ομάδες (εργαζομένων) που θα επηρεαστούν αρνητικά από την ένταξη στην ΕΕ» είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται συνεχώς σχέδια για την κάλυψη της κάθε ομάδας που θα επηρεαστεί». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά την επίλυση των προβλημάτων των σιτοπαραγωγών.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των προβλημάτων των επηρεαζόμενων από την ένταξη, αυτό όμως μέσα από διάλογο και όχι με μέτρα αυτής της μορφής».

Του Κυριάκου Κυριακίδη