You are here

Οικονομική στήριξη από την ΕΕ

21/07/2011 11:45
Την υπόσχεση ότι η Ευρωπαική Ένωση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Κύπρο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνά, μετά από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί και την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, στο Βασιλικό, έδωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν περιηγήθηκε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, στην παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Εμπορίου, της Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ευρωβουλευτών και του Προέδρου και μελών του ΔΣ της ΑΗΚ.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βασιλικό, ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι στη διάρκεια της καριέρας του έχει δει αρκετές καταστροφές, αλλά δεν έχει δει παρόμοια με αυτή που αντίκρισε σήμερα.

Η ΕΕ είπε θα στηρίξει την Κύπρο να ανακάμψει από την καταστροφή και πρόσθεσε ότι θα γίνει εκτενής αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στο Βασιλικό.

Ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, αφού χαρακτήρισε πολύ τραγικό το συμβάν της έκρηξης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ για την άμεση ανταπόκριση και κατανόησή της.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα αρμόδια υπουργεία θα παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια προς τον κ. Χαν, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση που θα ετοιμάσει.

Συμπλήρωσε ότι η ΑΗΚ έχει υποστεί μια καταστροφή και ζήτησε την κατανόηση της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Ο κ. Χαν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχήθηκε όπως οι τραυματίες που βρίσκονται στα νοσοκομεία έχουν σύντομη ανάρρωση.

Πρόσθεσε ότι μετά το συμβάν παρασχέθηκε βοήθεια στην Κύπρο από άλλα κράτη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα, κάτι, που, όπως είπε, δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Είπε ακόμη ότι θα εξεταστεί τι είδους βοήθεια μπορεί να δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για έργα υποδομής.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε τέλος ότι θα αναμένει και την έκθεση της ασφαλιστικής εταιρίας. «Είναι πολύ νωρίς», είπε, «να εκφέρουμε άποψη και γνώμη για το πόσο θα στοιχήσει η αποκατάσταση των ζημιών και πόσο χρόνο θα πάρει».