You are here

ΥΠΟΙΚ: «Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ»

27/10/2003 14:25
Ο πρώτος που ανησυχεί είναι ο ΥΠΟΙΚ, δηλώνει ο Μ. Κυπριανού και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων

Προσωπική πολιτική ευθύνη για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. «Ο πρώτος που έχει τη μεγαλύτερη ανησυχία και άγχος για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, είναι ο υπουργός Οικονομικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Κυπριανού, διαβεβαιώνοντας πως παρακολουθεί στενά το θέμα και έχει ζητήσει να ενημερώνεται από τους αρμόδιους λειτουργούς ανά 15ήμερο, για να γνωρίζει, όπως σημείωσε, «πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε στάδιο προετοιμασίας».

Αφορμή για τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, υπήρξαν σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων με τις οποίες εκφράζονταν ανησυχίες για μη επαρκή απορρόφηση και αξιοποίηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής της ΕΕ. «Κινούμαστε με τους σωστούς, αποτελεσματικούς και γρήγορους ρυθμούς για τη δημιουργία της υποδομής, των δυνατοτήτων αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων», διαβεβαίωσε επίσης ο κ. Κυπριανού.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού αξιωματούχου, Μισιέλ Μπαρνιέ, με τις οποίες έπλεξε το εγκώμιο της Δημοκρατίας για την πρόοδο που έχει σημειώσει, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως η Κύπρος είναι πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη από «10» υποψήφιες χώρες. Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο έργο υποδομής που έγινε με τον καθορισμό της Διαχειριστικής Αρχής, της Αρχής Πληρωμών, της Διαχειριστικής επιτροπής του Γραφείου Προγραμματισμού και της Αρχής Πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο, ενώ όπως είπε, πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και η στελέχωση των ενδιάμεσων φορέων σε τρία συναρμόδια υπουργεία.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει ήδη υποβάλλει τα προγραμματικά έγγραφα που αφορούν το σχέδιο Ανάπτυξης και έγινε ήδη ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων (σ.σ. με την ΕΕ), ενώ αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος. «Επομένως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε με την ΕΕ στην έγκριση των προγραμμάτων και αμέσως μετά θα μπορούμε πλέον, να προχωρούμε με την επιλογή των έργων που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα (συγ-χρηματοδότησης), συνέχισε ο Μάρκος Κυπριανού.

Άρα θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία, είπε, δεδομένης και της γνωστής γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες ως προς τον έλεγχο και στην έγκριση των προτάσεων για συγ-χρηματοδότηση έργων. «Έχουμε επικεντρωθεί σε μικρότερο αριθμό σχεδίων και έργων, ώστε να μπορέσει να καταστεί δυνατή η έγκαιρη απορρόφηση των (κοινοτικών) πόρων», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη