You are here

ΔΗΣΥ: Πανικός στην αγορά λόγω άρσης απορρήτου

05/12/2003 14:47

Αναστάτωση και πανικός επικρατεί στην αγορά με αποτέλεσμα κεφάλαια να έχουν φύγει για το εξωτερικό και με το πρόβλημα να εντοπίζεται ιδιαίτερα στον υπεράκτιο τομέα, υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρία Κυριακού, Ιωσήφ Ιωσήφ υποστήριξαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, πως η πρόθεση της κυβέρνησης αν υλοποιηθεί θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία και θα έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή στο εξωτερικό τόσο των κυπριακών καταθέσεων όσο και των κεφαλαίων από τις υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή αποφέρουν τεράστια έσοδα ετησίως στα κρατικά ταμεία.

«Δώστε μου ένα καλό επιχείρημα», συνέχισε ο πρώην υπουργός Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών, «που να δικαιολογεί όλους όσοι έχουν κεφάλαια αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και για τα οποία η κυβέρνηση ορθώς επιχειρεί να τα επαναφέρει στην Κύπρο, οποιοσδήποτε από τους κατόχους αυτών των κεφαλαίων να θελήσει να τα επαναπατριστεί, από τη στιγμή που θα αρθεί το τραπεζικό απόρρητο». Εξέφρασε την ευχή μάλιστα όπως «η σοφία της Βουλής να μην επιτρέψει την υιοθέτηση αυτής της πρόνοιας του νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού ανέφερε ότι η πρόνοια για άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί πόλεμο κατά της οικονομίας και όχι πόλεμο για πάταξη της φοροδιαφυγής, προσθέτοντας πως δεν έχει γίνει συγκριτική μελέτη με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και τα τρία στελέχη του ΔΗΣΥ τάχθηκαν υπέρ της υφιστάμενης νομοθεσίας για άρση του τραπεζικού απορρήτου σύμφωνα με την οποία ο πολίτης και πάλι έχει την υποχρέωση να δίνει στο φόρο εισοδήματος αληθή και πραγματικά στοιχεία για τα εισοδήματά του. Τόνισαν παράλληλα πως η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών θα οδηγήσει τους πολίτες στο να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε καταθέσεις στο εξωτερικό αφού κάτι τέτοιο άλλωστε θα επιτρέπεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Με τον τρόπο που προτείνεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, είναι ωσάν όλοι οι πολίτες της δημοκρατίας να είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επίτροπος Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Ιωσήφ Ιωσήφ τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται, σημείωσε ωστόσο ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, μειώνει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και έρχεται σε αντίθεση με τις οικονομικές πρακτικές της Ευρώπης. Χαρακτήρισαν το μέτρο της άρσης του απορρήτου ως αναχρονιστική μέθοδο που επιχειρείται να επιβληθεί με τσαρικές μεθοδεύσεις και θα αποθαρρύνει τους ξένους να φέρουν κεφάλαια στην Κύπρο.

Και τα τρία στελέχη του ΔΗΣΥ υποστήριξαν ότι ο συνδυασμός της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με τη ρύθμιση των κρυφών λογαριασμών είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει αφού, όπως ισχυρίστηκαν, δίνει την εντύπωση στο εξωτερικό ότι «είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα στα θέματα ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και μειώνει την αξιοπιστία του χρηματοοικονομικού μας συστήματος. Καταλήγοντας, εξέφρασαν την ελπίδα η κυβέρνηση να εισακούσει τις φωνές από όλους τους πολιτικούς χώρους που την καλούν να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αντιληφθεί «ότι αυτοί οι επικίνδυνοι πειραματισμοί μόνο ζημιά προκαλούν».

Σκληρή απάντηση στις έντονες επικρίσεις του ΔΗΣΥ έδωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

Σχετικό ρεπορτάζ θα ακολουθήσει αργότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη