You are here

Μάρκος: «Ιερή αγελάδα» οι μυστικοί (2)

08/12/2003 18:27
“Ιερή αγελάδα” χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, το σύστημα των μυστικών λογαριασμών που διατηρούσαν μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες, και “υπάρχουν σήμερα μεγάλες δυνάμεις”, όπως τις αποκαλεί, “οι οποίες προσπαθούν να το προστατεύσουν”. Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό της φοροδιαφυγής, επανέλαβε ότι συμπληρωματικό στοιχείο στα πλαίσια της καταπολέμησης του είναι και η πρόνοια για μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων

Ο Μάρκος Κυπριανού, που μιλούσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών,
προέβη σε εκτενή ανάλυση των λόγων που επιβάλλουν την ταυτόχρονη νομοθετική τους ρύθμιση και απάντησε με στοιχεία και επιχειρήματα σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης που είχαν οξυνθεί επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΟΙΚ: Πρώτον, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες περί φυγής ξένων κεφαλαίων στο εξωτερικό, σημείωσε ότι στη νομοθεσία προτείνονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις, για τις εταιρίες διεθνών δραστηριοτήτων (υπεράκτιες), λέγοντας ότι αποδέχεται εξαίρεσή τους για μια 10ετία, ενώ η εξαίρεση θα ισχύει και για τους μη μονίμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, διαβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι (θα) διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο, η εχεμύθεια και η προστασία των στοιχείων που θα συλλέγει από τις τράπεζες ο φόρος εισοδήματος.

Νέα επίθεση στις τράπεζες

Αναφερόμενος σε “οργιώδη παρασκηνιακή προσπάθεια παραπληροφόρησης” για την έκταση και τις συνέπειες από την άρση του απορρήτου, ο ΥΠΟΙΚ μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά των τραπεζών και υποστήριξε πως από την εφαρμογή του προτεινόμενου νομοσχεδίου, “επηρεάζονται οι τράπεζες και ορισμένοι επιτήδειοι που εκμεταλλευόμενοι το σύστημα, απέκρυβαν τεράστια ποσά”. Κατηγόρησε ακόμη ευθέως, τις τράπεζες για “καταστρατήγηση νόμων” για σειρά ετών. Επικαλούμενες το απόρρητο και παραβιάζοντας σχετική νομοθεσία που θέσπισε η Βουλή, σημείωσε χαρακτηριστικά, αρνούντο να δώσουν στοιχεία στο Φόρο Εισοδήματος για σκοπούς εισφοράς στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

Απαντώντας εξάλλου, στις επικρίσεις περί αποφυγής διαλόγου με οικονομικούς φορείς και οργανισμούς όπως τα τραπεζικά ιδρύματα, ο Μάρκος Κυπριανού υπήρξε ιδιαιτέρως δηκτικός. “Δεν θα είμεθα πειστικοί να βάλουμε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, να το λύσουν σήμερα” ενώ υπέδειξε ότι σε περιπτώσεις ρύθμισης φαινομένων φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνεται διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους που τους αφορά η ρύθμιση. Σημειώνεται, πως εισήγηση για από κοινού εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας και των Τραπεζών, για ταχύτατη διεκπεραίωση της σχετικής ρύθμισης, υπέβαλε ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου για τους μυστικούς λογαριασμούς, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του επί της αρχής της κυβερνητικής πρότασης για το τραπεζικό απόρρητο, σημειώνοντας πάντως, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για προστασία της ομαλής επενδυτικής δραστηριότητας ξένων οικονομικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

“Καλοπροαίρετη” διαφωνία από την Κεντρική

Διαχωρίζοντας τη στάση διαφωνίας της Κεντρικής Τράπεζας, από τις υπόλοιπες αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μάρκος Κυπριανού αφού τόνισε εμφαντικά ότι πρόκειται περί “καλοπροαίρετης κριτικής”, σημείωσε, πως με τις εξηγήσεις και διευκρινήσεις που θα δοθούν σε συνάντηση που θα έχει με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ευελπιστεί ότι θα καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες.

“Έχω τις απόψεις του Διοικητή της ΚΤ. Δεν συμφωνούμε απόλυτα, όμως με τις εξηγήσεις που θα δώσουμε” ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε”. Επανέλαβε εξάλλου, πως η μερική άρση του απορρήτου, συνδέεται άμεσα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τόνισε πως είναι “ώρα ευθύνης” για ολους, ούτως ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον το φαινόμενο των μυστικών λογαριασμών.

Αντιδράσεις

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε πως από τα επιχειρήματα τρυ ΥΠΟΙΚ, το κόμμα του δεν έχει πεισθεί ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής καταπολεμείται με την άρση του τραπεζικού απορρήτου και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με τις τράπεζες και άλλους οικονομικούς φορείς (ΚΕΒΕ, Κεντρική Τράπεζα, Σύνδεσμο Τραπεζών). Τόνισε ακόμη, πως παρόλο που ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος δεν διαφωνούν με την πρόθεση των τριών βουλευτών που κατέθεσαν πρόταση Νόμου για τους μυστικούς, εντούτοις η σχετική πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφού, μεταξύ άλλων, προτείνεται η σύσταση Φορέα που θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, κάτι που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να εισηγηθεί.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως για την εξάλειψη του φαινομένου των μυστικών, θα μπορούσε να ρυθμιστεί με τροποποίηση του περί τραπεζικών εργασιών νόμου και όχι με την άρση του απορρήτου και έφερε ως παράδειγμα, την ποινική δίωξη σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικών καταθέσεων με διάφορα ονόματα του ίδιου κατόχου π.χ. όπως δεν γίνεται να εκδίδεται άλλη άδεια οδηγού, με άλλο όνομα.

Πρότεινε επίσης, την παροχή όπως εδόθη στο Βέλγιο, κινήτρων στους κατόχους μυστικών λογαριασμών, στα πλαίσια επαναπατρισμού των κεφαλαίων που είναι στο εξωτερικό ή και για την παραμονή στη Κύπρο των κεφαλαίων αυτών, όπως είναι επιπλέον παροχή μειωμένης φορολόγησης σε περίπτωση επένδυσης τους στο νησί.

Συνέχεια την άλλη εβδομάδα

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρία μάλλον στην επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα κληθεί και ο Διοικητής της ΚΤ. Ο κ. Χρυσοστόμου απέκλεισε μάλιστα, το ενδεχόμενο να κληθούν στη συνεδρία οι εμπορικές τράπεζες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη