You are here

Στο στόχαστρο οι εξουσίες Ορφανίδη (1)

21/04/2008 16:53

• Θέτει θέμα δικαιοδοσίας το ΑΚΕΛ

• ΔΗΣΥ: Κάτω τα χέρια από το διοικητή

• Κυβέρνηση: «Προς το παρόν» καμία αλλαγή στην ΚΤ


Στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε σήμερα ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και ο διοικητής της με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη για διαφοροποίηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σε χθεσινές του δηλώσεις, είπε ότι το κόμμα του προβληματίζεται για τις εξουσίες που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, αφήνοντας για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Χριστόφιας σκιές για τη θεσμική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ΔΗΣΥ αντέδρασε σήμερα με δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της νομισματικής αρχής. Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο θεσμικών αλλαγών σε βάθος χρόνου.

Την Πέμπτη ο Αθανάσιος Ορφανίδης είχε δηλώσει στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του τα εξής: «Δυστυχώς, η διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων στην Κύπρο σε ψηλότερα επίπεδα από εκείνα των ανταγωνιστών χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχίσει λόγω της ύπαρξης της ΑΤΑ στην Κύπρο, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει κατά κανόνα στις χώρες της ζώνης του ευρώ». Απαντώντας αργότερα σε ερώτημα, πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλά να μελετηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να βελτιωθεί ο θεσμός της ΑΤΑ. Υπάρχει ο θεσμός της ΑΤΑ σε άλλες χώρες υπό άλλη μορφή που δεν είναι τόσο προβληματική για τη ζώνη του ευρώ, όπως είναι συγκεκριμένα στην Κύπρο».

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, του οποίου η ανεξαρτησία και ο ρόλος ορίζονται από τον Περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του 2002 και τις τροποποιήσεις που ψήφισε η βουλή το Μάρτιο του 2007 έγιναν αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από την κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και τις συντεχνίες.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης οι εξουσίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι λιγότερες από τις εξουσίες που έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε ότι αυτή η εμμονή του διοικητή για το θέμα της ΑΤΑ «αναπόφευκτα δημιουργεί και σε προβληματισμούς γύρω από τις δικαιοδοσίες που του έχουν εκχωρηθεί».

Αργότερα, ο κ. Κατσουρίδης διευκρίνισε στη StockWatch τα εξής: «Αυτό που εννούσα με τις δηλώσεις μου είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε εάν οι εξουσίες και αρμοδιότητες του διοικητή της ΚΤ είναι οι ίδιες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν ίδιες αρμοδιότητες όπως, για παράδειγμα, το να παρεμβαίνει η ΚΤ για τη σύνθεση των μελών των ΔΣ των εμπορικών τραπεζών. Εάν υπάρχουν διαφορετικές εξουσίες από ότι σε άλλες χώρες να αλλάξουμε τη νομοθεσία αφού η λειτουργία ΚΤ διέπεται από νόμο και ο νόμος μπορεί να αλλάξει».

Η αντίδραση του ΔΗΣΥ στη χθεσινή παρέμβαση του κ. Κατσουρίδη ήταν άμεση. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του σήμερα, ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με το διοικητή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να φιμώνει ούτε και να απειλεί για κατάργηση ή σύνθλιψη της ανεξαρτησίας της ύπαρξης και της αυτονομίας της λειτουργίας του θεσμού του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Τα κυβερνώντα κόμματα, συνέχισε, έχουν υποχρέωση να θωρακίζουν το δικαίωμα της αντίθετης άποψης. «Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, οι θεσμοί πρέπει και επιβάλλεται να προστατεύονται». Για το ΔΗΣΥ, είπε, δεν είναι θέμα προσώπων, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν διοικητής είχε διοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Στο στόχαστρο και από συντεχνίες

Διαφωνία με τις απόψεις του διοικητή για το θέμα της ΑΤΑ εκφράζουν και οι συντεχνίες. Η ΔΕΟΚ χαρακτηρίζει απαράδεχτη και άστοχη την «εμμονή» του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για διαφοροποίηση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «δυστυχώς ο διοικητής αρνείται πεισματικά να κατανοήσει το σπουδαίο ρόλο που η ΑΤΑ διαδραμάτισε και διαδραματίζει στο οικονομικό θαύμα της κυπριακής οικονομίας με τη συμβολή του θεσμού στις ομαλές εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρεπή διαβίωση των μισθωτών και γενικότερα στη διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης στον τόπο μας».

Εκπρόσωπος: «Προς το παρόν» καμία αλλαγή

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Κατσουρίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σκέψεις για αλλαγή των εξουσιών ή αρμοδιοτήτων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ευθαρσώς στο ζήτημα της ΑΤΑ και ότι «σέβεται και υπερασπίζεται το θεσμό της ΑΤΑ, έτσι όπως την περασμένη Παρασκευή, μέσα από ανακοίνωση δική μου, η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τις δηλώσεις του κ. Ορφανίδη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχει τεθεί ένα θέμα, το οποίο κανένας αυτή τη στιγμή δεν θέτει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικότερη αναστάτωση στην κοινωνία και στις εργασιακές σχέσεις, νομίζω ότι μιλά επ’ αυτής η δήλωση», την οποία έκανε την Παρασκευή.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση διαπιστώνει υπέρβαση εξουσίας, ο εκπρόσωπος απάντησε: «δε θα ήθελα προς το παρόν να τοποθετηθώ σε αυτό το θέμα».

Γ.Χ.