You are here

«Κόντρα» Χριστοδούλου – Βασιλείου για το Σχέδιο Άναν

30/05/2003 12:10

Την άμεση αντίδραση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΕΔΗ, Γιώργου Βασιλείου, με επίκεντρο τις οικονομικές πτυχές του Σχεδίου Άναν.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το μεσημέρι, ο κ. Χριστοδούλου κατηγορεί τον τέως επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ ότι «επιχειρεί να παρακάμψει την ουσία και να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος».

Αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση Βασιλείου με την οποία χαρακτήριζε ως «αντιφατικές» τις επισημάνσεις που έγιναν από το Διοικητή της ΚΤ σε προχθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι «ούτε αντίφαση ούτε ασυνέπεια υπάρχει στις θέσεις» που εξέφρασε την Τετάρτη και επαναλαμβάνει την επίμαχη δήλωση που έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης: «Γνωρίζω, όμως, από τη μελέτη που έχω κάνει και δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη μελέτη που να με διαψεύδει, ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο Άναν ως έχει, θα είναι δραματικές, θα είναι διαλυτικές οι επιπτώσεις του στην κυπριακή οικονομία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Βασιλείου, είναι αντιφατικό να λέει ο κ. Χριστοδούλου από τη μια, ότι οι συνέπειες του Σχεδίου θα είναι διαλυτικές για την Οικονομία και από την άλλη, να λέει ότι πρέπει να γίνει μελέτη.

«Καθόσον αφορά τις δικές μου απόψεις για τις συνέπειες του σχεδίου Άναν στην κυπριακή οικονομία, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι ως δημόσιος άνδρας ουδέποτε συμπεριφέρθηκα πρόχειρα και ερασιτεχνικά και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι με διακατέχει το αλάθητο», αναφέρεται στη σημερινή γραπτή δήλωση του Διοικητή της ΚΤ.

«Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που επανειλημμένα ζήτησα, και που πάλιν έντονα υποδεικνύω», καταλήγει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, «ότι θα πρέπει, πέραν από οποιαδήποτε δική μου ή άλλου τρίτου μελέτη, να αναληφθεί επίσημα, έστω και τώρα, η διεξαγωγή τέτοιας εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης μελέτης ώστε να διαφανούν και να επιμετρηθούν όλες οι συνέπειες και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία των προνοιών του σχεδίου Άναν».

Παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου:

Δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χρ. Χριστοδούλου

Ο τέως επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, κ. Γ. Βασιλείου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις μου για δραματικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία αν το σχέδιο Ανάν εφαρμοσθεί ως έχει, ανακάλυψε δήθεν αντίφαση γιατί ανέφερα, επίσης, ότι είναι πλέον καιρός να γίνει και μια επίσημη συστηματική και ολοκληρωμένη μελέτη στα πλαίσια των διακοινοτικών συνομιλιών.

Μου προκαλεί κατάπληξη γιατί ο κ. Γ. Βασιλείου παραλείπει να αναφέρει το ακόλουθο σημαντικό μέρος των προχθεσινών δηλώσεών μου, που αποδεικνύει ότι ούτε αντίφαση ούτε ασυνέπεια υπάρχει στις θέσεις μου, ότι δηλαδή «Γνωρίζω, όμως, από τη μελέτη που έχω κάνει και δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη μελέτη που να με διαψεύδει, ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν ως έχει, θα είναι δραματικές, θα είναι διαλυτικές οι επιπτώσεις του στην κυπριακή οικονομία».

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Γ. Βασιλείου επιχειρεί να παρακάμψει την ουσία και να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος. Στις δηλώσεις μου ισχυρίστηκα και ισχυρίζομαι και τώρα ότι οι οικονομικές πτυχές δεν μελετήθηκαν και δεν συζητήθηκαν στα πλαίσια των διακοινοτικών συνομιλιών προτού υποβληθούν τα σχέδια Ανάν. Ο κ. Γ. Βασιλείου, ο οποίος υποστήριξε ένθερμα το σχέδιο Ανάν και την αποδοχή του, ανακοινώνει ότι τώρα, εκ των υστέρων, θα προβεί με συνεργάτες του σε μελέτη των οικονομικών πτυχών και συνεπειών του, ενώ αυτή θα έπρεπε να είχε προηγηθεί καθώς σαφώς υπέδειξα επανειλημμένα με σημειώματα και επιστολές μου.

Καθόσον αφορά τις δικές μου απόψεις για τις συνέπειες του σχεδίου Ανάν στην κυπριακή οικονομία, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι ως δημόσιος άνδρας ουδέποτε συμπεριφέρθηκα πρόχειρα και ερασιτεχνικά και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι με διακατέχει το αλάθητο. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που επανειλημμένα ζήτησα, και που πάλιν έντονα υποδεικνύω, ότι θα πρέπει, πέραν από οποιαδήποτε δική μου ή άλλου τρίτου μελέτη, να αναληφθεί επίσημα, έστω και τώρα, η διεξαγωγή τέτοιας εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης μελέτης ώστε να διαφανούν και να επιμετρηθούν όλες οι συνέπειες και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία των προνοιών του σχεδίου Ανάν.

30 Μαΐου, 2003