You are here

A. Χρυσοστόμου: Χωρίς παγίδες η αμνηστία

24/08/2004 08:32
Η πολιτεία δεν προτίθεται να παγιδεύσει τους πολίτες που θα προχωρήσουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τους εισοδημάτων μέσω άλλης νομοθεσίας όπως αυτή του ΦΠΑ. Κατηγορηματικός και σαφής λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας για την φορολογική αμνηστία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άριστος Χρυσοστόμου, τονίζει ότι πάνε «πακέτο» αμνήστευση μυστικών λογαριασμών και αμνήστευση από την καταβολή του ΦΠΑ.

Ο πρωτεργάτης της συγκεκριμένης νομοθεσίας και συντάκτης των επιμέρους προνοιών, σε συνέντευξή του στη StockWatch, χαρακτηρίζει μάλιστα ως «παρατραβηγμένο και ανεπίτρεπτο», ο Διευθυντής του ΤΕΠ να καταδώσει το συγκεκριμένο φορολογούμενο στον Έφορο ΦΠΑ για να αρχίσει υπόθεση εναντίον του μέσω των μηχανισμών του νόμου για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. «Αυτό κατά τη γνώμη μου συνιστά σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στις σύγχρονες κοινωνίες δε λειτουργούν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα», υποστηρίζει.

Διαβεβαιώνοντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο τους κάτοχους μυστικών λογαριασμών ότι θα τηρηθεί με ευλάβεια η εμπιστευτικότητα και η εχεμύθεια των προσωπικών τους στοιχείων, ο κ. Χρυσοστόμου δηλώνει προσωπικός «γνώστης γιατί το ειδικό αυτό σημείο έχει τεθεί από διάφορες πλευρές κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου από την επιτροπή όσο και σε κατ' ιδίαν επαφές μου με διάφορους επηρεαζόμενους».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των όποιων ανησυχιών και αμφιβολιών υπάρχουν σε άμεσα ενδιαφερόμενους αναφορικά με την αμνήστευση από την καταβολή ΦΠΑ, διευκρινίζει πως ο Νόμος για τους μυστικούς λογαριασμούς απαλλάσσει τους φορολογούμενους που θα αμνηστεύσουν εισοδήματα από τις υποχρεώσεις τους που γεννώνται με βάση μια σειρά φορολογικών νομοθεσιών που χειρίζεται ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Οι υποθέσεις που αφορούν την καταβολή ΦΠΑ, σημειώνει, ρυθμίζονται από μία εντελώς ξεχωριστή νομοθεσία που βασίζεται στη φιλοσοφία που διέπει τους έμμεσους φόρους.

«Ξεκινώ από τη θέση», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοστόμου, «ότι δεν μπορεί η πολιτεία η οποία έχει αποδεχθεί την ειδική αυτή ρύθμιση αδήλωτων εισοδημάτων και έχει παραχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη δύο εξουσιών δηλαδή της κυβέρνησης και της Βουλής τη δυνατότητα αυτή για λίγο χρονικό διάστημα στον πολίτη, να τον παγιδεύσει κατόπιν μέσω μίας άλλης νομοθεσίας όπως είναι η νομοθεσία για το ΦΠΑ».

Προσθέτει δε, πως και πρακτικά αυτό δε θα είναι δυνατό, γιατί όπως εξηγεί, «δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία διασταύρωσης πληροφοριών μεταξύ μητρώων που τηρούνται από τον Έφορο ΦΠΑ και του Διευθυντή του ΤΕΠ. «Στην απίθανη περίπτωση», καταλήγει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, «οποιαδήποτε συνεργασία των δύο θα μπορούσε να προκύψει μόνο μετά από το κλείσιμο υποθέσεων φορολογουμένων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και αφού ο πολίτης ο οποίος αμνήστευσε εισοδήματα υποβάλει στο διευθυντή του ΤΕΠ για να απαλλαγεί, πιστοποιητικό αμνήστευσης».

Του Κυριάκου Κυριακίδη