You are here

Η ΕΤΥΚ στην «πόρτα» BOC – CPB – HB στην Ελλάδα (2)

27/05/2004 10:39

· «Ωρίμασε ο χρόνος να οργανωθούν οι συνάδελφοι», λέει ο Λ. Χατζηκωστής στη StockWatch και αποκαλύπτει ότι η ΕΤΥΚ θα εμπλακεί στο συνδικαλιστικό Κίνημα της Ελλάδας


Ένας απρόσμενος και σίγουρα παντελώς ανεπιθύμητος πονοκέφαλος, κτυπά πλέον «απειλητικά» την πόρτα των κυπριακών τραπεζών. Όπως αποκαλύπτει στη StockWatch, ο πανίσχυρος ηγέτης των τραπεζοϋπαλλήλων, Λοΐζος Χατζηκωστής, η ΕΤΥΚ από θεατής των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, θα εμπλακεί ενεργά πλέον στο εκεί συνδικαλιστικό Κίνημα, όπου δραστηριοποιούνται με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.

«Ωρίμασε ο χρόνος για να οργανωθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι», τονίζει ο κ. Χατζηκωστής και καταγράφει και τον «πρώτο» στόχο ανάμιξης της ETYK στις εργασιακές σχέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά: Στην Αθήνα όπου το μισό υπαλληλικό προσωπικό εργάζεται μέχρι το απόγευμα αλλά με απλήρωτες, όπως σημειώνει προειδοποιητικά, υπερωρίες.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο Λοΐζος Χατζηκωστής, αναφέρει πως η ανάμιξη της ΕΤΥΚ είναι αναπόφευκτη και τονίζει πως με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενεργοποιείται κοινοτικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Εργασιακών Επιτροπών θα πρέπει να συνυπάρχουν στις BOC, CPB, HB, «εκπρόσωποι όλων των χωρών που εργάζονται συνάδελφοι στην Ευρώπη, άρα και εκπρόσωποι της Ελλάδας».

Εμφανώς ενοχλημένος από τις έντονες επικρίσεις που ακούστηκαν κατά της συντεχνίας και του ιδίου προσωπικά, στην πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ο Λοΐζος Χατζηκωστής σχολιάζει με καυστικό τρόπο, τις παροτρύνσεις των μετόχων για επέκταση του ωραρίου εργασίας στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας.

«Δηλαδή η θέση των μετόχων», διερωτάται μάλλον θεωρητικά, «μήπως είναι πως θα πρέπει να εξαναγκάζεται το προσωπικό να μένει στην εργασία του, επιπλέον τρεις ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου, και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα; Αυτό υποστηρίζουν; Ότι δηλαδή θα κερδίσει η τράπεζα £1-£2 εκ. από απλήρωτες υπερωρίες, κάτι που στην ουσία αποτελεί κλοπή», υποστηρίζει ο ηγέτης της ΕΤΥΚ.

«Αυτές είναι οι σωτήριες εισηγήσεις; Η επιστροφή σε αναχρονιστικές μεθόδους, όπου το προσωπικό θα εργάζεται υπερωρίες αλλά δεν θα πληρώνεται, για να γλιτώσουμε το ένα εκατομμύριο;», τόνισε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη