You are here

Α. Ηλιάδης: Να μην απειληθούν θέσεις εργασίας

07/03/2005 08:14

· Ζητείται η κατανόηση της ΕΤΥΚ...

· Ποια τα αναπτυξιακά σχέδια της BOC


Την κατανόηση της ΕΤΥΚ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος ζητά ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, δίδοντας το δικό του στίγμα στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Ηλιάδης προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς για «πρόβλημα απειλής θέσεων εργασίας στα επόμενα χρόνια» αν δεν υπάρξει μια «σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων» από την πανίσχυρη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν συμβαδίζει με το χαρακτήρα και την κουλτούρα αυτού του οργανισμού». «Δεν είναι καιροί για ένα σωρό αιτήματα», λέει χαρακτηριστικά. «Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουμε καλύτερα τις θέσεις και τις προοπτικές του προσωπικού», τονίζει.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο κ. Ηλιάδης εξηγεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι πολιτικοοικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σε αυτές βασίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο του μελλοντικού της αναπτυξιακού σχεδιασμού. Έχοντας καταφέρει να «αποθεραπευτεί» από τη νόσο των επισφαλειών στην εγχώρια αγορά, η βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας περνά πλέον σε σημαντικό βαθμό από την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους στις εργασίες στην Κύπρο, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό.

Η αναγγελθείσα πρόθεση για επέκταση στη βαλκανική χερσόνησο ή τη Ρωσία, αγορές που στην άμεση μεταψυχροπολεμική περίοδο θεωρούνταν επικίνδυνες, αλλά όπου ήδη είναι έντονη η κυπριακή επιχειρηματική παρουσία, θα εξασφαλίσει στην Τράπεζα Κύπρου μερίδιο σε μια «πίτα» με μεγάλες προοπτικές μεγέθυνσης. Οι κίνδυνοι είναι δε ελεγχόμενοι ιδίως αν επιλεχθεί η μέθοδος της οργανικής ανάπτυξης, όπως έγινε στην Ελλάδα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Την ίδια στιγμή, η επέκταση στην Ελλάδα – που είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να θεωρεί πλέον τον εαυτό της ως μια «ελληνική τράπεζα» – σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική πλέον προοπτική υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στην Κύπρο, θα προσφέρει περαιτέρω δυνατότητες για εξοικονομήσεις στις δύο αγορές, μέσα από τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν.

Σε πρώτη όμως φάση, η τράπεζα, όπως και όλο το κυπριακό χρηματιστήριο, θα επωφεληθούν από τη δημιουργία της κοινής πλατφόρμας των χρηματιστηρίων Κύπρου και Αθηνών.

Των Γιώργου Αγαπίου και Στέλιου Ορφανίδη