You are here

Μετοχοδάνεια: Και η Κεντρική στο τραπέζι…

24/11/2003 12:50
Τι δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ στη StockWatch

Την επιδότηση από την Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών, ως μια από τις πιθανές λύσεις, για απεμπλοκή από το αδιέξοδο που παρατηρείται στο «πολύπλοκο ζήτημα» των μετοχοδανείων, εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών. Το «σενάριο Κεντρική» είναι «ένα από τα σενάρια που εξετάζονται», τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε αποκλειστικές δηλώσεις στη StockWatch, αφήνοντας μάλιστα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Μάρκος Κυπριανού που σχολίαζε σχετικό δημοσίευμα του «Πολίτη», απέφυγε πάντως, να αναφέρει κατά πόσον αυτό το σενάριο αποτελεί και την μοναδική λύση εξόδου από τα πολλαπλά εμπόδια που συνεχώς ανακύπτουν, χωρίς όμως και να το διαψεύσει. Σημείωσε ωστόσο, ότι ο βασικός λόγος που καθυστερεί η ρύθμιση του όλου θέματος είναι η «πολυπλοκότητα» του. «Πρόθεση μας είναι να βρούμε λύση», ανέφερε στη StockWatch ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε, αλλά μας παίρνει πολύ χρόνο». «Μόλις βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα, παρουσιάζονται άλλα τρία», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Συμβατό με το κεκτημένο

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα θα επιδοτήσει το επιτόκιο των εμπορικών τραπεζών και οι τελευταίες θα μειώσουν το δανειακό τόκο που πληρώνουν σήμερα οι επενδυτές και θα επεκτείνουν το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής τους. Κατά πληροφορίες το σενάριο αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του κράτους και υλοποιεί την (προεκλογική δέσμευση) της κυβέρνησης για κοινωνική παρέμβαση επί του θέματος.

Σε πορεία ανάκαμψης η οικονομία

Σε άλλες δηλώσεις του, ύστερα από την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «ανοδική πορεία» με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι το 2004 σαφώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του τρέχοντος έτους.

Η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, παρατήρησε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα «στην τύχη του» αλλά πως το Υπουργείο του κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τη βουλή, με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια που η κυβέρνηση έχει καταθέσει για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στις νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει επιπρόσθετες νέες θέσεις μέσα στο 2004, πέραν των 750 (με συνολικό κόστος £15 εκατ.) και οι οποίες αφορούν κυρίως, το κτηματολόγιο και τις Φυλακές, για επίλυση των προβλημάτων υπερωριών και για κάλυψη κάποιων θέσεων από εκτάκτους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη