You are here

Μήνυμα ενότητας από Χριστόφια (2)

14/07/2011 13:22
Μήνυμα ενότητας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί έστειλε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ζήτησε στήριξη των θεσμών και των νόμων, αντί της υπόσκαψης τους από εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες. Δεν επιτρέπεται το προεδρικό να αποτελεί στόχο, όπως έγινε στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, είπε.

Υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο ατύχημα στο Μαρί και είπε ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποδοθούν ευθύνες από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο.

Αυτό είναι αναγκαίο, είπε, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους που έχει διαβρωθεί μετά τα τραγικά γεγονότα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σταχυολόγησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος πέραν των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η καταστροφή από την έκρηξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στην προεδρία της ΕΕ.

Παραθέτουμε αυτούσιο το διάγγελμα του κ. Χριστόφια

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Απευθύνομαι σε εσάς σε πολύ δύσκολες ώρες. Ακόμα κηδεύουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά της Κύπρου, από την τραγωδία της καταστροφικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Μεγάλος ο πόνος όλων μας.

Μεγαλύτερος, όμως, είναι ο πόνος και η οδύνη των οικογενειών και των συγγενών των ανθρώπων που ηρωικά έδωσαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος. Από τα βάθη της καρδιάς μας τους εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας, παρότι γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία. Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώνω, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν!

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ο διορισμός του διακεκριμένου νομικού κ. Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ερευνητικής επιτροπής. Η ευθύνη του θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία.

Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ανατεθεί στην Αστυνομία, υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, να ερευνήσει για τις όποιες ποινικές ευθύνες ενδεχόμενα υπάρχουν.

Απόφασή μας, η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποίοι έχουν τρωθεί από τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί.

Είναι υποχρέωση όλων μας συλλογικά να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει πρώτα απ’ όλα με τη στήριξη των θεσμών και των νόμων και όχι με την υπόσκαψη και την ακύρωσή τους.

Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει. Ούτε και μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε.

Όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος, δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια, που παραπέμπουν σε τραυματικές για τον τόπο εποχές οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε. Η ύπαρξη ομαλότητας είναι συλλογική ευθύνη.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Μπροστά μας έχουμε το πιεστικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την τραγωδία. Όλες οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προβλημάτων που επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας. Εργαζόμαστε εντατικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου.

Εργαζόμαστε εντατικά να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και κάθε βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα μας. Ήδη έχουμε απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αρωγή στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Διάφορες φίλες χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την Κύπρο. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, υποστατικά και περιουσίες συμπολιτών μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Συμμεριζόμαστε και κατανοούμε την απογοήτευση, την πίκρα ακόμα και το θυμό των πολιτών. Οφείλουμε όμως να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να κοιτάξουμε μπροστά. Με ενότητα και συλλογική προσπάθεια. Μπροστά μας έχουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες μετά από τη συνάντηση στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εντατικοποιούνται.

Μπροστά μας έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιτυχία της οποίας θα πρέπει να συνεχίσουμε την προετοιμασία.

Η αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και στην Ευρωπαϊκή προεδρία, δεν αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για τις ευθύνες που υπάρχουν. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σ’ αυτά τα ζητήματα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της διακυβέρνησης, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στο λαό.

Για μια ακόμα φορά εκφράζω τα ειλικρινή και ολόψυχα συλλυπητήρια μου προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών μας.

Καλώ όλους ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.