You are here

Το «μπαλάκι» στο ΔΗΣΥ έριξε ο Τάσσος

11/12/2003 15:29
Πλήρη στήριξη στις θέσεις του ΥΠΟΙΚ για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

Πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Οικονομικών προσέφερε σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διαλύοντας «τα σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί από δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τη θέση και αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Παράλληλα, ρίχνοντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε όλους, όσοι τάσσονται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά αντιδρούν σε νέα ρύθμιση του τραπεζικού απορρήτου, να υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις, σημειώνοντας πως ρύθμιση των μυστικών λογαριασμών και άρση του απορρήτου, πάνε μαζί.

Επισημαίνοντας, ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο για εισηγήσεις, ενστάσεις, σχόλια και τυχόν παραλείψεις επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, «νοουμένου ότι αυτά τα σχόλια δεν θα οδηγούν στη θέση να μείνει το τραπεζικό απόρρητο όπως έχει», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί, ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των μυστικών λογαριασμών και μετά την πάροδο της περιόδου που θα δοθεί η φορολογική αμνηστία».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί φυγάδευσης κεφαλαίων από την Κύπρο σε περίπτωση άρσης του τραπεζικού απορρήτου. «Ακούω διάφορες εικασίες και μάλιστα με δηλώσεις που βασίζονται σε εντελώς λανθασμένα γεγονότα. Για παράδειγμα ακούγεται ότι θα φυγαδευτούν μεγάλα ποσά να πάνε στο εξωτερικό, πρώτα από όλα ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε σε υπεράκτιες εταιρείες, ούτε σε ξένους πολίτες», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας δηλώσεις που κάνουν λόγο για αστυνόμευση των πολιτών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «σήμερα ο έφορος εισοδήματος, δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων», προσθέτοντας πως «απλώς τώρα μένουμε μόνο εις την καλή θέληση των τραπεζών, εάν θέλουν να μας δώσουν στοιχεία». Παράλληλα σημείωσε το γεγονός ότι δεν φορολογούνται τα κεφάλαια, αλλά οι τόκοι πάνω στα κεφάλαια.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το νομοσχέδιο για άρση του τραπεζικού απορρήτου τυγχάνει «της πλήρους στήριξής του» και σημείωσε πως μετά το πέρας της περιόδου που θα δοθεί για φορολογική αμνηστία, «όσοι έχουν καταθέσεις θα ελεγχθούν κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί ή όχι».

Ερωτηθείς εάν το νομοσχέδιο προβλέπει άνοιγμα των λογαριασμών κάθε έξι μήνες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορα μέτρα», τα οποία η κυβέρνηση πρότεινε για συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους.