You are here

Ποσό £11 εκ. σε 53,000 δικαιούχους

22/09/2003 14:04

Δέσμευση ζητά ο ΔΗΣΥ για μη αυξήσεις στα καύσιμα

Τα περσινά λάθη μάθημα για την κυβέρνηση, λέει ο Λιλλήκας στην επιδότηση φέτος στη θέρμανση


Στην απευθείας επιδότηση νοικοκυριών με τρεις κατηγορίες δικαιούχων, στους οποίους θα διανεμηθεί ποσό £11 εκατ. φαίνεται ότι καταλήγει η Κυβερνητική πρόταση – με τη σύμφωνο γνώμη και της βουλής – αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων σύμφωνα με την Κυβερνητική πρόταση αναμένεται να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις 50,000. Οι τρεις κατηγορίες είναι 1) Οικογένειες συνταξιούχων (υπολογίζονται γύρο στις 24,000) με σύνταξη κάτω των £500 ή οικογένειες που στο συνολικό εισόδημα της σύνταξης (2 άτομα) δεν υπερβαίνει τις £1000. Στην κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι οικογένειες με 1 συνταξιούχο με εισόδημα κάτω των £500, στην οποία όμως έτερο μέλος εργάζεται κανονικά και με το εισόδημα του εκφεύγει της κατηγορίας, ως οικογένεια. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται 16,000 οικογένειες που λαμβάνουν άλλο επίδομα στήριξης από το κράτος. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, με τους δικαιούχους να υπολογίζονται στις 13,000 περίπου. Αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος , με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα να δηλώνει ότι πιθανόν «να δοθεί υψηλότερη χορηγία στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ενώ το επίδομα κατά νοικοκυριό υπολογίζεται να κυμανθεί στις £80-£90 εφάπαξ. Ο κ. Λιλλήκας απέρριψε εισηγήσεις βουλευτών για διεύρυνση των κατηγοριών στους οποίους θα δίνετε το επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι αυτή η επιλογή θα μειώσει δραματικά το επίδομα ανά νοικοκυριό.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών απέρριψαν μια δεύτερη επιλογή που είχαν ενώπιον τους από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, για επιδότηση χωρίς καμία διάκριση όλων των κυπριακών νοικοκυριών αφού ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Λιλλήκας, γύρω στις 240,000.

Δέσμευση για μη αυξήσεις στο πετρέλαιο ζητά ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος παρίστατο στη συνεδρία, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος του (ΔΗΣΥ) ζήτησε επιτακτικά από τον κύριο Λιλλήκα τη σαφή δέσμευση της Κυβέρνησης για μετάθεση του χρόνου αύξησης της τιμής των καυσίμων η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2003 (σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι της ΕΕ για εναρμόνιση με τους ισχύοντες συντελεστές στην Ένωση), για μετά τον Φεβρουάριο όπως ώστε η επιδότηση να μην είναι «δώρο άδωρο». Όπως υποστήριξε ο κύριος Χριστοφόρου τυχόν αύξηση κατά τρία σεντ στην τιμή των καυσίμων όπως είναι η δέσμευση της Κύπρου, επιπλέον τριών περίπου σεντ λόγω κόστους εξαιτίας της διαφοροποίησης της λειτουργίας θα ανεβάσει την τιμή των καυσίμων πέραν των 37 σεντ από τις τιμές που ισχύουν σήμερα.

Απαντώντας ωστόσο ο Υπουργός Εμπορίου, αφού τόνισε ότι η αύξηση στα καύσιμα για σκοπούς εναρμόνισης δεν θα γίνει την 1η Οκτωβρίου όπως ήταν η επιθυμία του Υπουργείου Οικονομικών, απέφυγε για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με φαινόμενα κερδοσκοπίας εταιρειών ή πρατηριούχων να αναφερθεί στο χρονικό σημείο κατά το οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αυξήσεις των καυσίμων.

«Μάθημα» τα περσινά λάθη…

Στη σωστότερη κατανομή του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με την περσινή διαδικασία κατά την οποία έγιναν πολλά λάθη, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Υπουργός Εμπορίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως από τα £9 εκατ. συνολικά που δόθηκαν πέρσι ως επίδομα θέρμανσης, μόνο το 20% δόθηκε στα νοικοκυριά ενώ το υπόλοιπο 80% διοχετεύθηκε (εμμέσως με τη μη αύξηση των καυσίμων) στους κατόχους πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης πρόσθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας είναι η επιχορήγηση της θέρμανσης (πετρέλαιο, γκάζι κλπ) σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη, δηλαδή τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη