You are here

Τ. Κληρίδης: Κάλυψη στον Π. Σαββίδη, ωστόσο...

02/10/2002 16:45
Στον υπουργό χωρίς ραντεβού πήγε το πρωί ο πρόεδρος του ΧΑΚ
Πουργουρίδης – Προδρόμου: Σαββίδη παραιτήσου...


Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται γύρω από το θέμα του Προέδρου του ΧΑΚ. Κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ, οι Χρίστος Πουργουρίδης και Πρόδρομος Προδρόμου ζήτησαν σήμερα επιτακτικά την παραίτηση του Παύλου Σαββίδη για λόγους ευθιξίας. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΧΑΚ επεδίωξε και είχε εκτός προγράμματος συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Τάκης Κληρίδης ομολογεί ότι βρίσκεται «σε δύσκολη θέση» και ενώ προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Παύλο Σαββίδη - «σ’ αυτό το στάδιο, ηθικά δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό» - εντούτοις σημειώνει ότι θα ζητήσει συνάντηση με τη Γενική Εισαγγελία και την αστυνομία για να τύχει ενημέρωσης για τη πορεία των ποινικών ερευνών. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης κάλεσε την αστυνομία «τάχιστα να ολοκληρώσει την έρευνα την οποία διεξάγει «ούτως ώστε και εμείς να γνωρίζουμε ως Υπουργικό Συμβούλιο τι πρέπει να πράξουμε».

Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ποινική έρευνα που διεξάγεται από τη Γενική Εισαγγελία αφορά την εταιρία της οποίας ήταν πρόεδρος ο κ. Σαββίδης και όχι τον κ. Σαββίδη. Ο ίδιος, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών με έχει ενημερώσει ότι έχει αποταθεί στο Γενικό Εισαγγελέα για επιτάχυνση και ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται από την αστυνομία. «Η συνάντηση μας» είπε «δεν ήταν προγραμματισμένη. Ο ίδιος πέρασε τυχαία από το Γραφείο (μου) δεν είχαμε ραντεβού και με ενημέρωσε ακριβώς γι αυτό το θέμα και εγώ του υπέβαλα κάποια ερωτήματα για πληροφόρηση τα οποία σας έχω ενημερώσει».

Πάντως, ο Τάκης Κληρίδης ο οποίος και πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό Σαββίδη στη προεδρία του ΧΑΚ, προσέφερε πλήρη κάλυψη στον κ. Σαββίδη, δήλωσε ότι «σ’ αυτό το στάδιο, ηθικά» δεν βλέπει «τίποτα το μεμπτό για τον Παύλο Σαββίδη, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία όφειλαν να πληροφορήσουν τη κυβέρνηση «αν πράγματι υπάρχει οτιδήποτε που θα μπορεί να εμποδίσει τις έρευνες - πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει - αν κάποιος μπορούσε να παρεμποδίσει τις έρευνες, είτε με τη θέση του είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

«Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα» είπε ο κ. Κληρίδης για να παραδεχθεί: «Είμαι στη δύσκολη θέση, έστω και από τις λίγες πληροφορίες που έχω από την έρευνα και το εννοώ λίγες πληροφορίες, δεν μπορώ να σχολιάσω αυτά τα πράγματα είτε υπέρ είτε εναντίον του Σαββίδη». Σε παρατήρηση ότι με τις αναφορές του προσφέρει κάλυψη στον κ. Σαββίδη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για την κυβέρνηση «θέλουμε πέραν πάσης αμφιβολίας να υπάρχει οποιοδήποτε αδίκημα εναντίον του, ή να εμπλέκεται ο κ. Σαββίδης με οποιοδήποτε τρόπο, προτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση. Διαφορετικά αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι αποκεφαλίζονται κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε αδικήματα τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε, αν ή ίδια η εταιρία έχει προβεί».

Κληθείς να σχολιάσει τα πυρά που δέχθηκε από τους Μάρκο Κυπριανού (ΔΗΚΟ) και Σταύρο Ευαγόρου για την επιλογή και διορισμό Σαββίδη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε «ετεροχρονισμένη κριτική» που δεν καμία σχέση, όπως υποστήριξε με την επιλογή του κ. Σαββίδη.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ύστερα από δική του «προκαταρκτική έρευνα» που έκανε σήμερα οι δικές του πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι λανθασμένη η πληροφόρηση που είχαν οι κ. Ευαγόρου και Κυπριανού (όπως και του κ. Προδρόμου), σύμφωνα με την οποία ο Παύλος Σαββίδης διατηρούσε το αξίωμα μέλους δημοσίων εταιριών και μετά το διορισμό στη θέση του προέδρου του ΧΑΚ.

«Δεν έκανα εγώ την έρευνα, δεν έχω έγγραφα ενώπιον μου» πρόσθεσε στη συνέχεια για να διευκρινίσει ότι αυτή είναι η πληροφόρηση της οποίας έτυχε σήμερα το πρωί τόσο «από τον ίδιο τον Σαββίδη» όσο και «από άλλους».

Πουργουρίδης – Προδρόμου: Σαββίδη παραιτήσου...

Επιτακτικά την παραίτηση του Παύλου Σαββίδη για λόγους ευθιξίας, ζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου της βουλής Χρίστος Πουργουρίδης και το μέλος της επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου και οι δύο κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ. Μπορεί να είναι εντελώς αθώος ο κ. Σαββίδης, ανέφερε ο κ. Πουργουρίδης και μπορεί η συμπεριφορά του να ήταν πέρα από άψογη και ελπίζω να είναι πέρα από άψογη η συμπεριφορά του, αλλά τόνισε «δεν έχει όμως να κάνει τίποτα το θέμα του να είναι εντελώς καθαρός με το θέμα του ποια πρέπει είναι η στάση του, ενόψει του ότι διεξάγεται έρευνα».

Προσθέτοντας ότι τα θέματα που έχουν «σχέση με την ευαισθησία που πρέπει να έχουν τα δημόσια πρόσωπα, οι θέσεις μου είναι πάγια γνωστές. Πιστεύω πως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και όποτε διεξάγεται οποιασδήποτε μορφής έρευνα εναντίον δημοσίων προσώπων πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Πάγια θέσης, αναλλοίωτη θέσης, είναι θέση αρχής που δεν έχει να κάνει τίποτε με το συγκεκριμένο πρόσωπο, τόνισε ο κ. Πουργουρίδης.

«Στην Κύπρο πρέπει επιτέλους να γίνει θεσμός και κανόνας ζωής» τόνισε εμφαντικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου «όποτε διεξάγεται έρευνα που αφορά ένα δημόσιο πρόσωπο, το δημόσιο πρόσωπο πρέπει να βρίσκει το θάρρος και να παραιτείται. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε θεσμούς που θα τους σέβονται οι πολίτες.

Φαίνεται, σημείωσε ότι τα προβλήματα γύρω από τον θεσμό του Χρηματιστηρίου «δεν έχουν τελειωμό» προσθέτοντας ότι οι έρευνες πρέπει να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό γιατί ενόσω υπάρχουν αυτές οι έρευνες σε εξέλιξη είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να βρει το ρυθμό του το Χρηματιστήριο και να λειτουργήσει ομαλά.

Από τη πλευρά του, ο Πρόδρομος Προδρόμου συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κύριος Σαββίδης παρέμεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο ιδιωτικής εταιρείας που ασχολείται με επενδύσεις στο Χρηματιστήριο εναντίον της οποίας επίσης υπάρχει σχετική υπόθεση ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής, και μετά τον διορισμό του στην θέση του προέδρου του ΧΑΚ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη