You are here

Λιλλήκας: Ξένες επενδύσεις σε ιατρική και εκπαίδευση

28/07/2005 18:29
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και της ιατρικής, μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

Η στρατηγική προβολής της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών, που ετοίμασε ξένος εμπειρογνώμονας και αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξετάστηκε σήμερα από τον κ. Λιλλήκα και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Εμπορίου (ΚΕΒΕ).

Ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε ότι όσον αφορά τον τομέα της παροχής ιατρικών κλινικών, έχουν γίνει προτάσεις από ξένους επενδυτές, εκ των οποίων η μία αφορά «δεκάδες εκατομμύρια» λίρες. Όσον αφορά τoν τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτός «είναι πιο σύνθετος» και ότι εντοπίστηκαν «κάποιες αδυναμίες στην υφιστάμενη νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο τομέας της εκπαίδευσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Αρωγός στην προσπάθεια για καταγραφή των προβλημάτων, των προοπτικών ή των τομέων στην Ιατρική που η Κύπρος διαθέτει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου καθώς και στο πώς αυτές μπορούν να προβληθούν στο εξωτερικό, θα είναι το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

«Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2006, να είμαστε έτοιμοι με ολοκληρωμένο σχέδιο όσον αφορά την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και του τομέα της ιατρικής και με θέματα προβολής και με θέματα πολιτικής κινήτρων», είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη μια αίτηση και σχεδιασμός για ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης ασθενών υψηλού επιπέδου με συμμετοχή και ξένων επιχειρηματιών με σημαντική επένδυση, προσθέτοντας παράλληλα ότι υπάρχει μια πρόταση, για δημιουργία παιδοϊατρικής κλινικής για εξειδικευμένες εγχειρήσεις καρδίας σε παιδιά.

Δεδομένων των πολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή, κατέληξε ο Υπουργός ,η Κύπρος προσφέρεται να είναι σημαντικό κέντρο παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών με δυνατότητες προσέγγισης σημαντικού αριθμού επισκεπτών.