You are here

Αεροδρόμια: Προβάδισμα στην Alterra (3)

21/11/2003 13:10

Δηλώσεις Κ. Καζαμία


Η Alterra Consortium είναι ο προσφοροδότης με τον οποίο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Τον προτιμητέο προσφοροδότη, ανακοίνωσε λίγο μετά το μεσημέρι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Κίκης Καζαμίας, κοινοποιώντας την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών.

Στην κοινοπραξία Alterra συμμετέχουν οι εταιρείες Lanitis E.C. Estates, η Amathus Navigation, Cybarco και η Caramondani Bros.

Τα ποσοστά που προσφέρθηκαν από την κάθε κοινοπραξία ήταν: Alterra Consortium 49%, Cyprus Airports Group 20,2% και Hermes Airports 33%.


Όπως ανέφερε στη διάσκεψη ο κ. Καζαμίας η βαθμολογία είναι γενική και προέρχεται μέσα από την αξιολόγηση του τεχνικού και του οικονομικού φακέλου. Ο κ. Καζαμίας επισήμανε παράλληλα ότι ο προτιμητέος προσφοροδότης δεν είναι απαραίτητα και αυτός που θα επιλεχθεί από το κράτος καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Κ. Καζαμίας: Κρατικός προστατευτισμός στα αεροδρόμια

O κ. Καζαμίας δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μεταξύ κυβέρνησης και της εν λόγω κοινοπραξίας θα ολοκληρωθούν εντός ολίγων μηνών. Στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Συγκοινωνιών δικαιούται να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να αρχίσει διάλογο με τη δεύτερη επιλαχούσα εταιρεία που είναι η Hermes Airports.

Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία τον πρώτο λόγο στην ασφάλεια των αεροδρομίων θα έχει το κράτος, ενώ βάσει των όρων εντολής η κυβέρνηση θα έχει και λόγο στην τιμολογιακή πολιτική της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα αεροδρόμια για να υπάρχει, όπως σημείωσε, κάποιος έλεγχος στο λειτουργικό κόστος. Σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς του υφιστάμενου προσωπικού στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ο υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ποικιλοτρόπως το εργασιακό μέλλον του προσωπικού είτε με πρόωρη αφυπηρέτηση και παροχή αποζημιώσεων, είτε με την απορρόφηση τους από άλλες κρατικές υπηρεσίες, είτε με την παραμονή τους με βάση τον όρο που θα συμφωνηθεί με το στρατηγικό επενδυτή.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο στρατηγικός επενδυτής των αεροδρομίων θα είναι διατεθειμένος να δέχεται την κρατική παρέμβαση στο πλαίσιο της διαχείρισης των αεροδρομίων με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας ο Κίκης Καζαμίας είπε κατά λέξη: «Δεν μιλάμε για κρατικό παρεμβατισμό αλλά για κρατικό προστατευτισμό».

Του Λεύκου Χρίστου