You are here

Φεύγει με παράπονο η Β. Αναστασιάδου

03/12/2019 16:56

Με τραγούδια αλλά και με παράπονο έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η αποχωρούσα Υπουργός δήλωσε προς το τέλος της ομιλίας της ότι «πρέπει να ομολογήσω ότι για μένα εκείνο που υπήρξε ψυχοφθόρο και δύσπεπτο ήταν η φημολογία και η παραφιλολογία των τελευταίων μηνών περί ανασχηματισμού με συχνή αναφορά στο όνομά μου». Και ενώ ο ίδιος ο ανασχηματισμός είναι μία υγιής και αναγκαία κάποιες φορές πράξη ανανέωσης ενός κυβερνητικού σχήματος, πρόσθεσε, «η παρατεταμένη φημολογία της δεν μπορεί παρά να υποσκάπτει το έργο ενός υπουργού και κατ’ επέκταση το κυβερνητικό έργο».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Σταύρος Μιχαήλ, αποχαιρέτησε την Βασιλική Αναστασιάδη ως «Η επίσημη αγαπημένη» και αυτή «Με τί καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω» και αφού προέβη σε απολογισμό του έργου κατά την θητεία της, αναφέρθηκε στο τί ήταν «ψυχοφθόρο και δύσπεπτο» για την ίδια.
 
Απολογισμός έργου

Στην ομιλία της, η Βασιλική Αναστασιάδου είπε ότι έπραξε αυτό που είχε υποσχεθεί να κάνει όταν αναλάμβανε, 21 μήνες πριν, και ανάλωσε το άπαν των δυνάμεών της για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θέλω να τονίσω ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα η ανάθεση του χαρτοφυλακίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι’ αυτό και τον ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε».
 
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι ένα πολύ απαιτητικό Υπουργείο με πάρα πολλές προκλήσεις και έχει ως αντικείμενό του θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών γι’ αυτό και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, σημείωσε. 
 
Ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου, είπε, είναι το κυκλοφοριακό, η ανάγκη διατήρησης ενός ασφαλούς και λειτουργικού οδικού δικτύου, η βιώσιμη κινητικότητα, οι ασφαλείς υποδομές, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η αύξηση της συνδεσιμότητας της χώρας μας, η διατήρηση και προβολή των αρχαιοτήτων μας, η αξιοποίηση των λιμανιών μας, η εισαγωγή νέας τεχνολογίας και η μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή. 
 
«Με την πολύτιμη βοήθεια και την άψογη συνεργασία του Γενικού Διευθυντή, των Διευθυντών των Τμημάτων και όλου του προσωπικού του Υπουργείου σε αυτούς τους 21 μήνες έγιναν πολλά θετικά βήματα, και τούτο, οφείλω να ομολογήσω, παρά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που το Υπουργείο και τα Τμήματά του αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης από την οποία πέρασε η χώρα και τα οποία κατά το διάστημα αυτό αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε.  Ωστόσο παραμένουν πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση». 
 
Η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που ολοκληρώθηκαν όπως οι λεωφόροι Αγλαντζιάς και Περνέρα στο Παραλίμνι, ο κάθετος και ο παράλληλος δρόμος προς το Λιμάνι Λεμεσού, η ανακαίνιση/αναστήλωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο και η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.
 
Σε πορεία υλοποίησης, συνέχισε, είναι ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, για τον οποίο έχει υποβληθεί και κατακυρωθεί η προσφορά με στόχο να ξεκινήσει το 2020, ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης, για τον οποίο έχουν υποβληθεί οι προσφορές και αξιολογούνται με στόχο να ξεκινήσει το 2020 και οι δρόμοι Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη-Ευρύχου, οι οποίοι είχαν εξαγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις προ πολλών ετών και τώρα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, με αναμενόμενη την προκήρυξη προσφορών εντός του 2020.
 
Έβαλαν, είπε, τις βάσεις για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λευκωσίας προχωρώντας με τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας για τον οποίο έχουν υποβληθεί οι προσφορές στις 8 Νοεμβρίου 2019 και τώρα αξιολογούνται με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή το 2020. 
 
Ξεκίνησε επίσης, ανέφερε, η διαδικασία υλοποίησης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Πολιτική Αεροπορία, όπου έχει γίνει, όπως είπε, ένα σημαντικό βήμα που ίσως να έχει εκτιμηθεί πιο πολύ στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό της χώρας.  «Είναι η μετά από τόσα χρόνια αναμονής ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε από το 2016, για τη δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας με μέτοχο το κράτος. Έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον Eurocontrol το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και έχουν σχεδιαστεί όλα τα επόμενα βήματα έτσι ώστε μαζί με τη δημιουργία της εταιρείας να γίνει η μετάβαση στο Κέντρο Ελέγχου της Κοκκινοτριμιθιάς, να εκσυγχρονιστούμε και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του χώρου κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο».
 
Μίλησε ακόμη για το πρόσφατο σχέδιο κινήτρων για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα καθώς και την ενίσχυση με επιχορήγηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.  
 
Αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, την ανάθεση επικαιροποίησης του στρατηγικού σχεδίου, η απόκτηση συστήματος ελέγχου φωτοεπισήμανσης και εντός του 2020 αναμένονται οι πρώτες κάμερες. 
 
Η αποχωρούσα Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για την ενίσχυση των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο, την ανάθεση της μελέτης για την ψηφιακή στρατηγική σε οίκο, και το μεγάλο στοίχημα – όπως είπε - την προώθηση της μεταρρύθμισης στις δημόσιες μεταφορές.  «Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού στις 23 Ιουλίου 2019 μέσα σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και μέσα από ανοικτές διαδικασίες και η επιτυχής ολοκλήρωσή του με την κατακύρωση των πρώτων τεσσάρων συμβολαίων ανοίγει μία νέα εποχή για τις δημόσιες μεταφορές στη χώρα μας κάτω από συνθήκες σύγχρονες αλλά και συμφέρουσες τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες», ανέφερε.  Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ομάδα που την βοήθησε ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός μέσα στα καθορισθέντα χρονοδιαγράμματα.
 
Η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ως μεγάλο πρόβλημα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις προσφορές στον δημόσιο τομέα, οι οποίες, είναι και χρονοβόρες και δύσκαμπτες.  «Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση γενικότερα και δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα άνθρωπο ή έναν Υπουργό.  Το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία συλλογικά, την κυβέρνηση, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο, τον Γενικό Ελεγκτή τη Νομική Υπηρεσία και τους άλλους θεσμούς ώστε να εξευρεθεί η χρυσή ισορροπία της νομιμότητας χωρίς την παρεμπόδιση της έγκαιρης υλοποίησης των έργων», είπε.
 
Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες αυτές, πιστεύω ότι έγινε ένα σημαντικό έργο για το οποίο είμαι υπερήφανη, δήλωσε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είχα και δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία».
 
«Εάν έπραξα έργο θα το κρίνουν άλλοι»


Στο Υπουργείο, είπε, πήγε μετά από μία πολυετή καριέρα τεχνοκράτη στη Βουλή με τελευταία θέση αυτήν της Γενικής Διευθύντριάς της, και ανέλαβε το Υπουργείο με μοναδική της φιλοδοξία να παράξει έργο που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. «Εάν τελικά αυτό έγινε, θα το κρίνουν άλλοι».
 
«Πρέπει να σας πω ότι παρόλο που ξεκίνησα ως ξένη με τα πρόσωπα και σε ένα βαθμό με το αντικείμενο, στην πορεία αγάπησα και τα δύο και απόλαυσα την κάθε στιγμή.  Ακόμα και τις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα όταν αυτές στο τέλος αντιμετωπίζονταν», επεσήμανε.
 
Η κ. Αναστασιάδου είπε ότι πρέπει να ομολογήσει ότι «για μένα εκείνο που υπήρξε ψυχοφθόρο και δύσπεπτο ήταν η φημολογία και η παραφιλολογία των τελευταίων μηνών περί ανασχηματισμού με συχνή αναφορά στο όνομά μου.  Και ενώ ο ίδιος ο ανασχηματισμός είναι μία υγιής και αναγκαία κάποιες φορές πράξη ανανέωσης ενός κυβερνητικού σχήματος, η παρατεταμένη φημολογία της δεν μπορεί παρά να υποσκάπτει το έργο ενός υπουργού και κατ’ επέκταση το κυβερνητικό έργο».
 
Ευχαρίστησε όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την άψογη και αγαστή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα, καθώς του Προέδρους ανεξάρτητων Αρχών με τους οποίους συνεργάστηκε.
 
Ευχαρίστησε επίσης τα ΜΜΕ για την συνεργασία και την κατανόηση λόγω της ιδιαίτερης φωνής της, λέγοντας ότι έχει μία σπάνια νόσο που επηρεάζει τις φωνητικές χορδές «αλλά ήταν ένα καλό μάθημα νομίζω και για μένα και για εσάς, ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον άλλο με τη διαφορετικότητά του και τα οποιαδήποτε φυσικά του χαρακτηριστικά». 
 
Χαρακτήρισε τον διάδοχό της Γιάννη Καρούσο, έναν νέο, δυναμικό και άξιο άνθρωπο, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις αλλά και με την πολυετή εμπειρία του ως Δημάρχου της Αγίας Νάπας θα αναλάβει το πηδάλιο του Υπουργείου και θα επιτύχει σε όλους του τους στόχους.  «Εγώ θα είμαι στη διάθεσή του για οποιαδήποτε ενημέρωση επιθυμεί».
 
Νέος Υπουργός Μεταφορών

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή να του εμπιστευθεί μια τόσο σημαντική θέση, ο νέος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, υποσχέθηκε ότι «θα εργαστώ  σκληρά για να πετύχουμε όλοι μαζί τους στόχους όπως τους έθεσε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του».
 
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είπε, είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο με τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων το οποίο επηρεάζει σημαντικά την οικονομία της Κύπρου, αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. 

Συνάμα αντιμετωπίζει και πολλές προκλήσεις για τις οποίες είμαι αισιόδοξος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε με τη στήριξη του μηχανισμού του, πρόσθεσε.
 
Λόγω και της προηγούμενης ιδιότητάς του, ανέφερε ο κ. Καρούσος, γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει σημαντικό αριθμό έργων σε ολόκληρη την Κύπρο, για τα οποία το Υπουργείο Μεταφορών έχει την ευθύνη υλοποίησης. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τους πολίτες ότι με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα θα πετύχουμε τους στόχους μας», επεσήμανε.
 
Ευχαρίστησε την Βασιλική Αναστασιάδου, με την οποία είχε την τιμή και τη χαρά, όπως είπε, να συνεργαστεί σε σειρά σημαντικών θεμάτων και έργων και της ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στο μέλλον.
 
Ο κ. Καρούσος είπε ότι μέχρι σήμερα στα κοινά πορεύτηκε με αποφασιστικότητα, με δυναμισμό και με υπευθυνότητα και θα συνεχίσει εφαρμόζοντας πιστά τις ίδιες αξίες και από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.