You are here

Χ. Πηλακούτας: Χρειαζόμαστε νέο σχέδιο ανάπτυξης

04/04/2021 06:01

«Το τέλος της κρίσης πρέπει να γίνει και η αφετηρία της οικονομικής ανάκαμψης μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Με χαρακτηριστικά του τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση υγειών επενδύσεων».

Αυτό σημειώνει σε συνέντευξη στη StockWatch ο CEO της Πηλακούτας Group, Χαράλαμπος Πηλακούτας. Όπως εξηγεί, «χρειαζόμαστε διαφορετικό τρόπο σκέψης και καινούργιες δυνάμεις ανάπτυξης, σε νέους τομείς, που να πλαισιώσουν τις υφιστάμενες όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η ανάπτυξη γης, η ναυτιλία κλπ. Όλα γύρω μας αλλάζουν και οφείλουμε να αλλάζουμε κι εμείς».

Σύμφωνα με τον κ. Πηλακούτα, όπως όλοι οι τομείς της οικονομίας έτσι και ο τομέας της εμπορίας αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο επηρεάστηκε από την πανδημική κρίση, σημειώνοντας όμως ότι παρόλα αυτά οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν νέα εξελιγμένα μοντέλα προσελκύοντας έστω και ένα μικρό αριθμό αγοραστών και διατηρώντας έτσι ζωντανή την αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα επανέλθει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Καταθέτει επίσης την άποψη ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξαγγείλει ένα νέο σύγχρονο σχέδιο κινήτρων για την απόσυρση παλαιών οχημάτων, σημειώνοντας ότι και λόγω της εισαγωγής πολλών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό, στη χώρα μας κυκλοφορούν πολλά γερασμένα οχήματα. «Τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο μεταχειρισμένων saloon στην Κύπρο, η ηλικία του στόλου αυτοκινήτων μεγάλωσε. Αυτό έχει αντίκτυπο σε θέματα οδικής ασφάλειας, μηχανολογικής συντήρησης - κόστους χρήσης και φυσικά προστασίας του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και χρειάζεται, όπως ήδη λέχθηκε, ένα σύγχρονο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων με έξυπνα κίνητρα», αναφέρει.

Προσθέτει ότι μετά το Brexit, η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από τη Βρετανία είναι ασύμφορη. Υποδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιδιοκτητών που παραπλανήθηκαν με την αγορά ενός εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκίνητου, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι τους κόστισε πολύ περισσότερο από ότι το καινούργιο.

Κάνει επίσης λόγο για γκρίζα ζώνη και κενά στον έλεγχο των μεταχειρισμένων οχημάτων, που επέτρεπαν την κυκλοφορία προβληματικών και ουσιαστικά επικίνδυνων οχημάτων. «Αυτό που έχει σημασία είναι να γυρίσουμε σελίδα, να διδαχθούμε από λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε», προσθέτει.

Αναφερόμενος στις αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιπροσωπεύει ο Όμιλος Πηλακούτα στην Κύπρο, επισημαίνει ότι ετοιμάζουν νέα συναρπαστικά μοντέλα για κάθε οικονομική δυνατότητα, ανάγκη και προσωπική επιλογή, με παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών υποστήριξης  πριν και μετά την πώληση.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Ηρώς Ευθυμίου