You are here

Α. Νεοκλέους, Cyta: Ταχύτερο διαδίκτυο για αύξηση του ΑΕΠ

05/12/2021 06:01

Οι γρήγορες ταχύτητες διαδικτύου μπορούν να επιφέρουν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ, υποδεικνύει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Νεοκλέους τονίζει ότι «πριν το τέλος του 2021, η Κύπρος θα έχει την μεγαλύτερη κάλυψη 5G στην Ευρώπη», ενώ αναφέρεται σε  μελέτες που δείχνουν πως «για κάθε αύξηση των ταχυτήτων διαδικτύου κατά 10%, προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%».

Σημειώνει πως η Cyta τον τελευταίο χρόνο έχει πενταπλασιάσει τη μέση ταχύτητα δεδομένων των δικτύων κινητής, κάτι που με τη σειρά του αντανακλάται στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Τροχοπέδη η γραφειοκρατία

Ο κ. Νεοκλέους, χαρακτηρίζει τις αργές διαδικασίες, τη γραφειοκρατία και την ευθυνοφοβία, ως τροχοπέδη για την ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου, η οποία θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία.

Σημειώνει ταυτόχρονα, ότι οι βραδυκίνητοι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται κάποιες φορές οι θεσμοί, κρατούν τη χώρα αρκετά βήματα πίσω σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση και εκτός ανταγωνισμού σε τομείς επενδύσεων που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «χωρίς δίκτυα και υποδομές δεν μπορούμε να μιλούμε για ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Χωρίς τις αυξημένες ταχύτητες και χωρητικότητες που απαιτεί η ψηφιακή λειτουργία κράτους και επιχειρήσεων, δεν υπάρχει τρόπος να πετύχουμε την ψηφιακή μετάβαση. Χωρίς ψηφιακή μετάβαση, χάνουμε την ευκαιρία που έχει η Κύπρος να καθιερωθεί ως ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις».

Ο κ. Νεοκλέους τονίζει ότι σε συνθήκες ανταγωνισμού πρέπει κάποιος να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, και πως η Cyta έχει αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί επισπεύδοντας τον προγραμματισμό για νέες τεχνολογίες.

«Πριν το τέλος του 2021, η Κύπρος θα έχει την μεγαλύτερη κάλυψη 5G στην Ευρώπη και πριν το τέλος του 2023, το παγκύπριο δίκτυο CytaFiber θα έχει φτάσει σε 315,000 υποστατικά, καλύπτοντας όλες τις αστικές περιοχές με σύνδεση οπτικής ίνας», σημειώνει ο κ. Νεοκλέους στην συνέντευξή του.

Προσθέτει ότι η Cyta συνεχίζει τις επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα και σε κέντρα δεδομένων υψηλής ασφάλειας και διαθεσιμότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της Κύπρου σε κόμβο δεδομένων της περιοχής.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους