You are here

Σ. Πλατής: Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει…

25/05/2004 08:51

· Συνέντευξη στη StockWatch: Ξημερώνουν νέες και σοβαρές συνθήκες ανταγωνισμού

· «Φοβάμαι τη δημιουργία μιας Ταϊβάν 200 μέτρα βόρεια των οδοφραγμάτων»


Τον κίνδυνο… μετανάστευσης τουριστών προς βορά διαβλέπει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και αναπληρωτής Επίτροπος Οικονομικών του ΔΗΣΥ Δρ. Στέλιος Πλατής. Σε συνέντευξή του στη Stockwatch ο κ. Πλατής σημειώνει ότι τα κατεχόμενα θα λειτουργήσουν άκρως ανταγωνιστικά και «σίγουρα θα απορροφήσουν ένα κομμάτι του τουριστικού ρεύματος από την ελεύθερη Κύπρο». Επισημαίνει ότι ο συνδυασμός «φθηνότερο τουριστικό πακέτο», «παρθένα αγορά», «νέα κουλτούρα για τους Ευρωπαίους» και «καθαρή ομορφιά των εκεί περιοχών», δημιουργούν νέες συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες «αυξητικά θα διογκώνονται όσο το πολιτικό μας πρόβλημα θα παραμένει άλυτο».

Σημειώνει ότι οι κίνδυνοι από τη δημιουργία «μιας ανταγωνιστικής Ταϊβάν 200 μέτρα βόρεια των οδοφραγμάτων φαντάζουν πραγματικοί όσο ποτέ άλλοτε». Προσθέτει ότι «εάν πληγεί ο τουρισμός μας, όλη η οικονομία και όλοι μας ανεξαιρέτως θα επηρεαστούμε».

Όχι νέοι φόροι

Ο κ. Πλατής στη συνέντευξη αναφέρεται ακόμα στη δημοσιονομική κατάσταση υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι. Εισηγείται επίσης ανοίγματα στον ιδιωτικό τομέα και αποκρατικοποιήσεις. Για το στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ το 2007 δηλώνει ότι «όπως πάμε πολύ φοβούμαι ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο».

Του Γιώργου Αγαπίου