You are here

Λ. Ευθυμίου, UNIC: Ασφαλές και αξιόπιστο προϊόν ο τουρισμός

27/06/2021 06:04

H τουριστική βιομηχανία μπορεί να υποφέρει τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, όμως εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένα αξιόπιστο και ασφαλές προϊόν, με πιστούς και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, γι’ αυτό μόνο μπροστά μπορεί να πάει, δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρόεδρος του Τμήματος Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών, Δρ Λεωνίδας Ευθυμίου.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ.  Ευθυμίου αναφέρει ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν εξαρτάται μόνο από τις θυσίες και προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυπριακές αρχές για αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, αλλά και από το πώς κάθε χώρα ξεχωριστά διαχειρίζεται την πανδημία,.

Αναφέρθηκε στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο επιβάλλει περιορισμούς και καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Κύπρο, ακόμα και στους εμβολιασμένους, υποδεικνύοντας ότι η φετινή τουριστική σεζόν μπορεί να σωθεί, εν μέρει, από τη ρωσική και την εγχώρια αγορά.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του τουρισμού στη στήριξη της οικονομίας, ο κ.  Ευθυμίου  παρέπεμψε στο 2013, σημειώνοντας πως όταν στην Κύπρο κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα και ο κόσμος έχανε τις δουλείες του, η τουριστική βιομηχανία κατέγραφε άνοδο. «’Εχουμε δει τρανά παραδείγματα χωρών να καταρρέουν οικονομικά και να σώζονται από τον τουρισμό», σημείωσε.

Ο κ. Ευθυμίου. εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της Κύπρου, συνεισφέροντας το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψη για το πότε θα ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία, εκφράζοντας ωστόσο, τη βεβαιότητα πως με τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, ο τουρισμός θα επανέλθει γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς.

Σε ότι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Ευθυμίου  σημείωσε ότι οι υφιστάμενοι και μελλοντικοί φοιτητές, πρέπει να γνωρίζουν πως σπουδάζοντας τουριστικά και ξενοδοχειακά επαγγέλματα έχουν κάνει την σωστή επιλογή.

Οι σπουδές στα τουριστικά επαγγέλματα είναι ένα κράμα εμπειριών, είπε, οι οποίες διαμορφώνουν τις γνώσεις, την συμπεριφορά, και τον χαρακτήρα του φοιτητή.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου