You are here

Λιλλήκας: Πως εξηγεί την αισιοδοξία για 2004

26/11/2003 13:55
Δύο σενάρια για την ερχόμενη σεζόν

Προβλέψεις για την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας τους εναπομείναντες μήνες του 2003 αλλά και εξηγήσεις για την αισιοδοξία που εξέφρασε μετά τις επαφές του στην Αγγλία, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων, Τουριστικών πρακτόρων, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η ιδιωτική αεροπορική εταιρία «Ήλιος» και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ο Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την εκτίμηση του πως κατά το 2004 θα υπάρξει ανάκαμψη στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Όσο αφορά το 2003, οι εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι ταυτόσημες με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, που προβλέπει μείωση των αφίξεων κατά 5% και των εισοδημάτων κατά 10% για ολόκληρο το έτος.

«Τα μηνύματα είναι θετικά για τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο κ. Λιλλήκας και προσδιόρισε πως η αισιοδοξία του πηγάζει από τις διάφορες επαφές που είχε πρόσφατα στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας πως: Όλοι τουριστικοί Οργανισμοί από τη Βρετανία έχουν δεσμευθεί σε δύο «σενάρια». Πρώτον, ότι οι αφίξεις στην Κύπρο μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι τουλάχιστον στα ίδια με τα φετινά επίπεδα. (Μόνο ένας οργανισμός, πρόσθεσε, είπε πως οι κρατήσεις του θα σημειώσουν πτώση οκτώ περίπου χιλιάδων). Δεύτερον, πως οι αφίξεις προς το νησί μας θα σημειώσουν αύξηση. Τα μηνύματα τόσο από τη Γαλλική όσο και από τη Γερμανική αγορά για αυξήσεις στις αφίξεις, σημείωσε ο υπουργός, είναι επίσης πολύ θετικά, ενώ επαφές με εκπροσώπους της ρωσικής αγοράς θα υπάρξουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, υπογράμμισε επίσης, πως θετικές εξελίξεις για το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο αναμένονται και από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προσθέτοντας πως ετοιμάζονται και θα προσφερθούν συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα.

Συμφωνία όλων για το 2004

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία όλων των εμπλεκομένων φορέων και αποφασίσθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κοινής Στρατηγικής και προσέγγισης για προσέλκυση τουριστών για το 2004, σε δύο επίπεδα: α) για τον εξωτερικό τουρισμό, για τον οποίο όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, τα σχετικά πακέτα προσφορών θα ανακοινωθούν σύντομα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν θα εξαλειφθεί το φαινόμενο «των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που προκαλούν ζημιά» και β) για τον εσωτερικό τουρισμό. Τα σχετικά πακέτα θα ανακοινώσει ο ΚΟΤ σε διάσκεψη τύπου.

Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις αποφάσεις που λήφθηκαν και στα συγκεκριμένα μέτρα, τονίζοντας ωστόσο, πως είναι καθοριστική η από κοινού συμβολή όλων των φορέων που κλήθηκαν στη σύσκεψη, για ανάκαμψη του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη