You are here

Τουρισμός: Θετικά μηνύματα από Λονδίνο

13/11/2003 11:05
Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας έστειλε χθες από το Λονδίνο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, μετά τις επαφές του με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και με ντόπιους τουριστικούς παράγοντες.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει και τα όσα έχουμε συμφωνήσει δημιουργούνται οι προϋποθέσεις το 2004 να έχουμε αύξηση των αφίξεων από τη Μεγάλη Βρετανία», είπε ο υπουργός μιλώντας στο πλαίσιο της μεγάλης τουριστικής έκθεσης World Travel Market. «Με βάση το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε συζητήσει με τους οργανισμούς ξεκινούμε αποκλείοντας την όποια μείωση των αφίξεων από την αγγλική αγορά», επισήμανε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν εξίσου έντονες προσπάθειες για ενίσχυση και άλλων αγορών που φέτος έχουν πρόβλημα. «Κατά συνέπεια δικαιούμαστε να έχουμε κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αποδίδοντας τη μεγάλη μείωση των προκρατήσεων στη μεγάλη αλλαγή της συμπεριφοράς των τουριστών τα τελευταία δύο χρόνια και στη στροφή τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Η αισιοδοξία μου για τα αποτελέσματα του 2004, τουλάχιστον από την αγγλική αγορά, βασίζεται στο γεγονός ότι με βάση τη δική μας πρόταση και τις συμφωνίες που έχουμε καταλήξει με τους οργανωτές ταξιδιών με εξαίρεση μία ή δύο περιπτώσεις, δεν θα υπάρξει μείωση κρατήσεων και μείωση των δυνατοτήτων σε ναυλωμένες πτήσεις και σε κράτηση αεροπορικών θέσεων, το οποίο είναι καθοριστικό για την επόμενη χρονιά, διότι όταν υπάρξει ακύρωση πτήσεων και θα αφαιρεθούν από τον προγραμματισμό των μεγάλων τουριστικών οργανισμών πτήσεις, ακόμη και να πετύχουμε αύξηση της ζήτησης, δεν θα έχουμε τον τρόπο να μεταφέρουμε τους τουρίστες στην Κύπρο», εξήγησε ο κ. Λιλλήκας.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης τη συνεργασία των ξενοδόχων για αναστροφή της κατάστασης των προκρατήσεων τους πρώτους τρεις μήνες του 2004. «Στοχεύουμε στην αύξηση των αφίξεων. Ο αριθμός των περιπτώσεων, όπου υπήρξε δυσκολία στο να υπάρξει δέσμευση για αυτό το στόχο, δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να διαφοροποιεί τη γενική τάση όπως έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Τους πρώτους εννιά μήνες του 2003, οι Βρετανοί τουρίστες έφθασαν το 1,1 εκ., και αποτέλεσαν το 60% των συνολικών αφίξεων στο νησί. Ο αριθμός Βρετανών τουριστών που έφθασαν στην Κύπρο το πρώτο εννιάμηνο παρουσίασε μείωση 1% έναντι του αντίστοιχου περσινού. Την ίδια περίοδο η Γερμανική αγορά είχε μείωση 33% και η Ελβετική 45%.