You are here

Jenkins: Οι Τ/κ τράπεζες θα αντέξουν

19/04/2004 08:59
Οι Τουρκοκυπριακές τράπεζες έχουν ήδη «μπει σε τάξη» και θα αντέξουν τους κραδασμούς που πιθανόν να δημιουργήσει ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Οι τράπεζες των κατεχομένων αντιμετωπίζουν, δε, λιγότερα προβλήματα από ότι τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στο νότο.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στον Glenn Jenkins, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο Queens στον Καναδά αλλά και στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο πρώην καθηγητής του Harvard, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει και σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για φορολογικά ζητήματα (διεξήγαγε έρευνα για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980), είναι σήμερα νυμφευμένος με μια Τουρκοκύπρια ακαδημαϊκό. Ο καθηγητής Jenkins συμμετείχε στην τουρκοκυπριακή Τεχνική Επιτροπή για οικονομικά ζητήματα τους περασμένους δύο μήνες.

Τα πιο πάνω σημεία στο βιογραφικό του καναδού ακαδημαϊκού καθιστούν μια συνέντευξη μαζί του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Καναδάς είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει και αυτό τον κίνδυνο διχοτόμησης λόγω της επιθυμίας των γαλλοφώνων κατοίκων του Κεμπέκ να αποσχιστούν. Οι δικλίδες ασφαλείας που έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάν, όπως το Συμβούλιο Μακροοικονομικής Σταθερότητας και το Φορολογικό Συμβούλιο, είναι θεσμοί που δεν συναντιούνται σε άλλα κράτη, ανέφερε ο καθηγητής Jenkins, και που παρέχουν ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξει ένα δημοσιονομικό «αμόκ».

Του Στέλιου Ορφανίδη