You are here

Αρ. Βουράκης: Να απαλλαγεί η AstroBank από λάθη του παρελθόντος

29/01/2022 06:01

Στόχους σε βάθος τριετίας θέτει για την ΑstroBank ο Αριστείδης Βουράκης Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, ο οποίος σκιαγραφεί αδρά το  νέο λειτουργικό  μοντέλο της Τράπεζας, το οποίο να εξυπηρετεί, όπως λέει, πολύ πιο αποτελεσματικά, μία επιλεγμένη πελατεία, αντίστοιχη των μεγεθών της Τράπεζας.

«Είναι όραμα μου» λέει, «εντός μίας τριετίας η  ΑstroBank να  απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος».

Σε συνέντευξή του στη StockWatch ο CEO της  ΑstroBank τονίζει ότι στη βάση των στόχων που έχει θέσει η διεύθυνση και η διοίκηση είναι το νέο μοντέλο λειτουργίας να φέρει κέρδη και μέρισμα στους μετόχους της Τράπεζας.

Ο  κ. Βουράκης αναφέρεται στις επιπτώσεις που προκαλεί η παρατεταμένη πανδημική κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και για το πως τις διαχειρίζεται η Τράπεζα. 

Θεωρεί ότι αποτελούν κομβικά σημεία για το τραπεζικό σύστημα  για το πως θα εξελιχθούν οι συνθήκες για την τουριστική βιομηχανία το 2022 και για το πως θα διαμορφωθεί η εικόνα των προβληματικών δανείων.

Εξηγεί πως μέτρησε  η κρατική επιδότηση  στις επιχειρήσεις και η κρατική στήριξη στην απασχόληση σημειώνοντας ότι με αυτές τις κινήσεις μπήκε χρήμα στην αγορά. 

Εκτιμά ότι θα είναι υγιές φαινόμενο για την αγορά εάν επέλθει ένα  περιβάλλον θετικών επιτοκίων.

Δεν αποκλείει, ωστόσο το ενδεχόμενο, η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων να επεκταθεί και πέραν της εταιρικής πελατείας των τραπεζών. 

Τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών και εξηγεί γιατί δεν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Κύπρου, αφήνοντας το ανοικτό το   ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά κάποια άλλη κίνηση.

Θεωρεί ότι μία μικρή τράπεζα έχει το θετικό της ευελιξίας και ότι μπορεί να έχει και τη δυνατότητα σε επιλεγμένο τομέα να κάνει πολλά.

Προβλέπει στην προοπτική  καταβολής μερίσματος στους μετόχους  και αναλύει τις μεγάλες κινήσεις που έκανε η Τράπεζα τα τελευταία χρόνια.

Εξηγεί γιατί η AstroBank υπέφερε τα τελευταία χρόνια από το υψηλό λειτουργικό κόστος. 

Θεωρεί εφικτό το στόχο της  Τράπεζας για σταδιακή  μείωση των ΜΕΔ κάτω από το 10% και  σημειώνει ότι η Τράπεζα έκανε  το 2021 πωλήσεις ακινήτων της τάξης των €50 εκατ. 

Ο CEO της  AstroBank, μιλά επίσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τα επικείμενα εποπτικά μέτρα, για για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και για το ενδεχόμενο να βγει νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Καταθέτει και την άποψη του για τον Μιχάλη Σαρρή, ο οποίο διορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος του ΔΣ της  AstroBank.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Των Λεύκου Χρίστου και Μαρίας Χαμπή