You are here

Αθώοι Marfin, Focus και…Βγενόπουλος

02/12/2020 10:39

Εκδόθηκε η τελική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην Υπόθεση 15161/16, αναφορικά με τους δύο εναπομείναντες κατηγορούμενους, τις εταιρείες Focus και Marfin Investment Group (MIG). Υπενθυμίζεται ότι κατά το στάδιο της πρώτης όψεως υπόθεσης είχαν απαλλαγεί οι Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Μιχάλης Ζολώτας, Μιχάλης Φόλε και Αθηνά Χριστοδούλου.

Η κύρια κατηγορία, σύμφωνα με την απόφαση, ήταν ότι η Marfin Investment Group και ο Αντρέας Βγενόπουλος (ΑΒ) «κατέστρωσαν σχέδιο το οποίο εν τέλει υλοποίησαν για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΛΚΤ. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, επιστράτευσαν τον πρώην κατηγορούμενο Ζολώτα, με τον οποίο φέρεται να συνεργαζόταν στενά ο ΑΒ. Ειδικότερα, μέσω της FOCUS, την οποία είχαν φροντίσει να χρηματοδοτήσουν με μεγάλα δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, χρημάτισαν διάφορα πρόσωπα, ώστε να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Ανάμεσα στα πρόσωπα που χρηματίστηκαν, με βάση πάντα την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ήταν και ο πρώην Κατηγορούμενος 1 (Χρ. Χριστοδούλου) με το ποσό του €1 εκ.».

Το Κακουργιοδικείο, στην αιτιολογημένη απόφασή του, έκρινε ότι «μετά την απαλλαγή των κατηγορούμενων φυσικών προσώπων αναπόφευκτα συμπαρέσυρε σε κατάχρηση την ποινική διαδικασία και σε βάρος των κατηγορούμενων νομικών προσώπων». Κρίθηκε πως οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους είχε κριθεί ως καταχρηστική η διαδικασία σε βάρος του Χριστοδούλου, δικαιολογούσαν την κρίση ότι ήταν καταχρηστική και σε βάρος της Focus και της MIG. «Οι διωκτικές αρχές είχαν δράσει κατά τρόπο ώστε τα επίδικα χρήματα να θεωρηθούν ως εισόδημα υποκείμενο σε φορολογία, ώστε να μην είναι πλέον νοητή η προώθηση της ποινικής δίωξης για χρηματισμό».

Περαιτέρω, το Κακουργιοδικείο παρέπεμψε στην ενδιάμεση απόφαση του σε σχετική ενδιάμεση αίτηση που είχε υποβάλει ο Μιχάλης Ζολώτας, όταν ήταν ακόμα κατηγορούμενος, για διαγραφή του ονόματός του από κατηγορίες στις οποίες αναφερόταν ονομαστικά ως συνεργός χωρίς να είναι κατηγορούμενος και στην οποία είχε υιοθετηθεί η νομική αρχή της Vulakhv. Russia του ΕΔΔΑ ως προς την προστασία του τεκμηρίου αθωότητας τρίτων προσώπων. Το Κακουργιοδικείο υιοθέτησε εισήγηση του δικηγόρου της MIG ότι «είχε υποχρέωση να διαφυλάξει το τεκμήριο αθωότητας των τρίτων προσώπων που είχαν απαλλαγεί, όσο και των κατηγορούμενων και ότι δεν μπορούσε ως εκ τούτου να καταλήξει σε ευρήματα ενοχής ως προς τους κατηγορούμενους χωρίς να προβεί σε ευρήματα και ως προς τρίτα πρόσωπα».

Επιπρόσθετα το Κακουργιοδικείο έκρινε πως η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί για δύο περαιτέρω λόγους. «Ουδεμία μαρτυρία τέθηκε ενώπιον του ως προς την ύπαρξη της Focus ως νομικής οντότητας, ενώ αντίθετα είχε ενώπιον του πιστοποιητικό που έδειχνε ότι η Focus είχε διαγραφεί από το Μητρώο των Marshall Islands από το 2016». Περαιτέρω ως προς την MIG δεν είχε προκύψει μαρτυρία που να την εμπλέκει με τη μεταφορά του ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ και ούτε και υπήρχε μαρτυρία επί της οποίας θα μπορούσε το Δικαστήριο να στηριχθεί για να καταλήξει σε εύρημα ότι τα χρήματα ανήκαν στην MIG. Κρίθηκε επίσης ότι δεν προσκομίστηκε επαρκής μαρτυρία ότι ο Κυριάκος Μάγειρας ήταν ο ιθύνων νους ή έστω αξιωματούχος της MIG, ως ο ισχυρισμός της Κατηγορούσας Αρχής. Η μαρτυρία έδειχνε ότι αυτός ήταν αξιωματούχος της ΜΕΒ (πρώην Marfin Bank Ate) που ήταν διαφορετικό νομικό πρόσωπο από την MIG. Ουδεμία μαρτυρία υπήρχε για εντολή που λήφθηκε ή δόθηκε από την MIG.

Συνεπεία των πιο πάνω, το Κακουργιοδικείο έκρινε ως περιττή την ενασχόληση του περαιτέρω με το μαρτυρικό υλικό, εφόσον ως ανέφερε «δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη των Κατηγορουμένων 7 και 8». Μετά από την απόφαση όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση «Focus» απαλλάχθηκαν όλων των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν.

Επισυνάπτεται η απόφαση του κακουργιοδικείου.