You are here

Δ. Διονυσίου: Η ρευστότητα έκλεισε τη ΣΚΤ

20/09/2018 09:57

Οι κυριότερες ανησυχίες για το Συνεργατισμό ήταν λόγω του αυξημένου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων Διονύσης Διονυσίου τονίζοντας ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ αφορούσε λόγους ρευστότητας.

«Κύρια αδυναμία της ΣΚΤ στα ενημερωτικά σημειώματα που απέστελλαν στον υπουργό οικονομικών ήταν τα ΜΕΔ», επεσήμανε στην κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, εάν ήταν συμφέρουσα η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα είπε ότι «υπό τις περιστάσεις ήταν συμφέρουσα».

«Την περίοδο που έγινε η διαδικασία, δεν κουρεύτηκαν οποιεσδήποτε καταθέσεις και υπήρξε ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς όσον αφορά και τους δανειολήπτες. Θεωρώ ναι, ήταν ένα αναγκαίο κακό να γίνει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι εποπτικές αρχές δύσκολα κλείνουν μια τράπεζα, βάζουν εποπτικές απαιτήσεις.

«Στην περίπτωση της ΣΚΤ  οι λόγοι που οδηγηθήκαμε στην επίσπευση των διαδικασιών ήταν για σκοπούς ρευστότητας. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εκροή καταθέσεων της τάξης του €3 δισ. Ουσιαστικά αν συνεχίζονταν οι εκροές η τράπεζα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τις τράπεζες», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η  όλη η προσπάθεια για στήριξη με €1,5 δισ. το 2013 του Συνεργατισμού βασίστηκε σε παραδοχές στο διαγνωστικό έλεγχο της Pimco.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε ανακεφαλαιοποίηση.

«Υπήρχε μια συνεχής μετά το 2014 αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων συν ότι ζητούνταν συνεχώς και νέες προβλέψεις», είπε.

Απέρριψε ότι ήταν λανθασμένες οι παραδοχές της Pimco λέγοντας ότι «το 60% του δανειακού σου χαρτοφυλακίου είναι ΜΕΔ και με βάση τις παραδοχές σε πέντε χρόνια από την ημέρα που ένα δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο θα μπορούσες να ρευστοποιήσεις την εξασφάλιση. Αυτό ήταν πρόνοια και του μνημονίου το 2013», σημείωσε.

Εταιρική διακυβέρνηση

Ο κ. Διονυσίου απαντώντας σε ερώτηση για την εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ είπε ότι οι αρμοδιότητες του υπουργού οικονομικών για το διορισμό και παύση των μελών της επιτροπείας ήταν η μόνη αρμοδιότητα που είχε σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν το κράτος που ήταν μέτοχος κατά 99% στη ΣΚΤ δεν είχε λόγο στην εταιρική διακυβέρνηση, απάντησε ότι «ούτε εγώ είχα τις δυνατότητες και τις γνώσεις ούτε ο υπουργός οικονομικών να αξιολογήσει την καταλληλότητα και ικανότητα των ατόμων που είχαν διοριστεί ως μη εκτελεστικά μέλη».

Στην ερώτηση γιατί τότε ο υπουργός οικονομικών έπαυσε τον Γιώργο Στροβολίδη και το Δημήτρη Θεοδότου, είπε ότι «υπάρχει σχετικό σημείωμα για τους λόγους που εισηγήθηκα την παύση τους» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εισηγείτο στον υπουργό και ο υπουργός είχε την αποκλειστική ευθύνη να αποδεχθεί ή όχι τις εισηγήσεις.

Διευκρίνισε ότι το σημείωμα του προς τον υπουργό οικονομικών για τους δύο δεν είχε καμία σχέση με την επαγγελματική τους κατάρτιση, ούτε εάν υπήρχε διαφορετική άποψη εντός της επιτροπείας. Οι λόγοι ήταν άλλοι ειδικότερα για τον ένα εκ των δύο», ανέφερε.

Για τον κ. Θεδότου, ανέφερε πως ο λόγος ήταν ότι ήταν ταυτόχρονα γενικός διευθυντής της εταιρείας ΣΟΠΑΖ, η οποία θα έπρεπε σταδιακά να αποξενωθεί από τον Συνεργατισμό και επομένως δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι μέλος της επιτροπείας που θα αποφάσιζε τον τρόπο αποξένωσης.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής εστιάζοντας στα θέματα διακυβέρνησης υπέβαλε την ερώτηση εάν απέτυχε η ΣΚΤ να διευθύνεται από πρόσωπα αντάξια των δύσκολων περιστάσεων και  ο κ. Διονυσίου υπεραμύνθηκε του υπουργείου οικονομικών.

«Το υπουργείο στήριξε την επιτροπεία της Συνεργατικής σε όλο το δύσκολο έργο που είχε ανεξαρτήτως των προσώπων», ανέφερε.

Ο κ. Διονυσίου απαντώντας σε ερώτηση εάν τα μέλη της επιτροπείας επιλέγονταν με κομματικά κριτήρια, είπε ότι από πλευράς του όλες οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες, επιλέγονταν όλα τα άτομα από τον υπουργό, περνούσαν όλα τα τεστ καταλληλότητας και μετά επικυρώνονταν οι διορισμοί τους από την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ρώτησε επίσης τον κ. Διονυσίου σχετικά με τη σχέση του με τον πρώην CEO της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μάριο Κληρίδη κα τον κ. Νικόλα Χατζηγιάννη.

Απάντησε ότι «δεν γνώριζα εξ' αρχής για την παραίτηση του κ. Κληρίδη και την έμαθα μόλις υποβλήθηκε».

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν είχε αγαστή συνεργασία με τον κ. Κληρίδη, είπε ότι ο κ. Κληρίδης «δεν εξωτερίκευε τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε, άρα και δεν είχα αντιληφθεί την όποια κόντρα μεταξύ Κληρίδη και Χατζηγιάννη».

Για την παραίτηση του Ανδρέα Τρόκκου, ανέφερε ότι ήταν ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Κληρίδη και η παραίτησή και των δύο είχε αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό. Επεσήμανε παράλληλα ότι στον κ. Τρόκκο είχε προταθεί και μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με την παραίτηση Τάκη  Ταουσιάνη, είπε ότι γίνονταν κατ’ ιδίαν συναντήσεις ΥΠΟΙΚ -Ταουσιάνη στις οποίες δεν ήταν παρόν από τις αρχές του 2017. Τα κύρια σημεία διαφωνίας του κ. Ταουσιάνη, όπως είπε ο κ. Διονυσίου, ήταν το θέμα της Altamira και ο τρόπος αναδιάρθρωσης του δανείου του πρώην γενικού διευθυντή της ΣΚΤ Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη.

Για την παραίτηση της Σουζάνας Πογιατζή, ο κ. Διονυσίου είπε πως τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρούσε λόγω φόρτου εργασίας και επειδή δεν μπορούσε να περάσει στην επιτροπεία τα μηνύματα που ήθελε.

Συνεχής η ανησυχία για ΜΕΔ

Σε ερώτηση εάν ήταν αισιόδοξος για την ΣΚΤ μέχρι το 2017 όπως έγραφε σε σχετικό σημείωμα στον υπουργό οικονομικών απάντησε ότι «οι ανησυχίες ήταν συνεχείς λόγω του ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Επανέλαβε ότι οι κυριότερες ανησυχίες ήταν σε σχέση με την διαχείριση των ΜΕΔ.

Υπεραμυνόμενος των δικών του χειρισμών είπε ότι «το σημείωμα μου ήταν ξεκάθαρο μιας αποτύπωσης της έκθεσης των ελεγκτών της ΣΚΤ όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις».

Επίδομα €25 χιλ. από ΣΚΤ

Σχετικά με το επίδομα των €25 χιλ. που λάμβανε από τη ΣΚΤ ο κ. Διονυσίου εξήγησε ότι «για τη συμμετοχή μου στην επιτροπεία εκδόθηκε διάταγμα το 2015 όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι ο προϊστάμενος της μονάδας έχει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μέλους της επιτροπείας. Συμπληρωματικά αναφέρω πως σε αυτά τα 3,5 χρόνια έλαβα μέρος σε πέραν των 350 συνεδριών της επιτροπείας».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν το 2015 αγοράστηκαν 18 πολυτελή οχήματα για τα διευθυντικά στελέχη της ΣΚΤ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι τα οχήματα αγοράστηκαν από την Altamira.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν γνώριζε τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη πριν διοριστεί υπουργός.

Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή είναι προσωρινό μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω ανεξάρτητου οίκου για την εξεύρεση τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών που θα αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα.

Επιφυλάσσει τα δικαιώματα του για γενικό ελεγκτή  

Πριν την ολοκλήρωση της σημερινής του κατάθεσης, ο κ. Διονυσίου δήλωσε ότι έγιναν απαξιωτικές αναφορές στο πρόσωπό του από το γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη σημειώνοντας  πως επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο γενικός ελεγκτής ήταν αποσπασματικά και ότι ο ίδιος θα τα καταθέτει όλα.

Η κατάθεση του κ. Διονυσίου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής επειδή δεν ολοκληρώθηκε, θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Της Ηρώς Ευθυμίου