You are here

Δ. Θεοδώρου: Πλήρης κομματικοποίηση ΣΠΙ

02/11/2018 10:25

Λόγο για πλήρη κομματικοποίηση των ΣΠΙ έκανε ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης Δώρος Θεοδώρου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στη μαρτυρία του ο κ. Θεοδώρου ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέστη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής αναφέρθηκε και σε μια σειρά ΣΠΙ τα οποία ανήκαν παραδοσιακά είτε στο ΑΚΕΛ, είτε στο ΔΗΣΥ είτε στο ΔΗΚΟ.

Όπως είπε, τα μέλη ελέγχου του Συνεργατισμού διορίζονταν από τον υπουργό εμπορίου μέσα από τον κατάλογο που επέλεγε η Συνεργατική Συνομοσπονδία την οποία χαρακτήρισε «Γιάλτα».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη αποκάλυψε ότι η επιτροπή κατέχει σημείωμα της ΚΤ του Μαΐου ή του Ιουνίου του 2014 ότι αυτή η Γιάλτα (Συνεργατική Συνομοσπονδία) συνέχιζε να παρεμβαίνει στο διορισμό των μελών της επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην χρονική περίοδο μετά το 2013, είπε ότι οι πρώτες συγχωνεύσεις των ΣΠΙ έγιναν για να συγκαλύψουν τα προβλήματα ως ένα βαθμό «γι’ αυτό τα κόμματα ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για αυτές τις συγχωνεύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδώρου υποστήριξε επίσης ότι τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν με τις υπερεξουσίες που δόθηκαν στον τότε διοικητή συνεργατικής αναπτύξεως Ανδρέα Αζίνα αλλά και των τοπικών επιτροπών των ΣΠΙ οι οποίες διορίζονταν από τα κόμματα.

Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα εκλογής των  μελών των επιτροπειών ήταν το πλειοψηφικό το οποίο οδηγεί σε μονοκομματικές ή μονοχρωματικές καταστάσεις καθώς όποιο κόμμα πλειοψηφεί εκλέγει όλα τα μέλη της Επιτροπείας.
 
Αυτό στερεί και τον Συνεργατισμό και οποιονδήποτε οργανισμό εφαρμόζει αυτό το σύστημα από τον λεγόμενο πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδώρου κατέθεσε όγκο εγγράφων στην επιτροπή κατά την περίοδο που διετέλεσε βουλευτής μέχρι και το 1981, και στη συνέχεια από το 1991 μέχρι το 2003, με γεγονότα και ντοκουμέντα και για τη στάση των κομμάτων στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού. 


Σε παρατήρηση του προέδρου της επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ότι ύστερα από έρευνα ο κ. Αζίνας δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης το 1982, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι «μετά από αυτό το τραγικό γεγονός η βουλή προβληματίστηκε» τι έπρεπε να κάνει για τον Συνεργατισμό και αποφάσισαν να εξετάσουν τη νομοθεσία του Συνεργατισμού και το ονόμασαν αυτό εκδημοκρατικοποίηση και εκσυγχρονισμό.
 
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ επέμενε στην εισαγωγή της απλής αναλογικής η οποία είχε εισαχθεί στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και στις τοπικές εκλογές.
 
Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι στη συνέχεια υπήρξε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και ταυτόχρονα νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση για μεταφορά όλων σχεδόν των υπερεξουσιών του τότε διοικητή στις επιτροπείες του Συνεργατισμού καθιστώντας τις επιτροπείες όργανα με υπερεξουσίες και άνευ ελέγχου.
 
«Σήκωσαν τις εξουσίες από τον έφορο και τις πήραν στις επιτροπείες», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι το μείζον τότε ήταν η αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών του διοικητή Συνεργατικής Ανάπτυξης και «συμβιβαστήκαμε γιατί έπρεπε να αντιμετωπιστεί το μείζον».
 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε πρόταση νόμου που κατέθεσε το 1993 ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αυγερινός Παπαρές και όχι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που ζητούσε την αντικατάσταση του πλειοψηφικού συστήματος με το σύστημα απλής αναλογικής για εκλογή των μελών των επιτροπειών των ΣΠΙ και πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν συζητήθηκε η πρόταση.
 
Είπε ακόμη ότι το 1997 η ΕΔΕΚ επανάφερε την πρόταση και συζητήθηκε το 2000 στην ολομέλεια όπου το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν εναντίον και υπέρ ΔΗΣΥ, ΕΔΥ και ΕΔΕΚ με αποτέλεσμα να υπάρξει ισοψηφία και με βάση το κανονισμό της βουλής να απορριφθεί η πρόταση.
 
Σε παρατήρηση ότι η επιτροπή άκουσε επανειλημμένα ότι ο Συνεργατισμός ήταν κομματικοποιημένος και ερωτηθείς ποιο κόμμα έλεγχε ποιο ΣΠΙ, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει διερεύνηση επί του θέματος, προσθέτοντας ότι η τεκμηρίωση θα γίνει αν εξετάσουμε ποιοι ήταν εκείνη την περίοδο στις επιτροπείες ή στις επιτροπείες των ΣΠΕ των σκανδάλων
 
Αν δείτε τις πλειοψηφίες των κομμάτων στις διάφορες περιοχές  θα γνωρίζεται ποιοι έλεγχαν τα ΣΠΙ, πρόσθεσε.
 
Επίσης, ο κ. Θεοδώρου διερωτήθηκε αν είναι τυχαία ή σύμπτωση το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, γνωστός κομματικός άνθρωπος, ο Ανδρέας Μουσκάλης να επιλέξει τον ίδιο άνθρωπο με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Νικόλα Χατζηγιάννη, και να ταχθεί υπέρ του να συμπεριληφθεί στον κατάλογο υποψηφίων για γενικός διευθυντής.
 
Αντίθεση Γιωρκάτζη για ελεγκτικούς οίκους της επιλογής των ΣΥΤΙΕΚ

 

Επιπλέον, ο κ. Θεοδώρου παρέπεμψε την ερευνητική επιτροπή σε πρακτικά της βουλής τα οποία παρέδωσε στην ερευνητική λέγοντας ότι εκεί «θα βρείτε άποψη και της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη» όταν ήταν γενικός ελεγκτής αλλά και πρόεδρος της λεγόμενης επιτροπής ελέγχου του συνεργατισμού, η οποία θεσπίστηκε  το 1983.

Αναφέροντας ότι η προσπάθεια τότε ήταν να εισαχθούν στη διαδικασία ελέγχου του Συνεργατισμού πέρα της επιτροπής αυτής και ελεγκτικοί οίκοι της επιλογής των ΣΥΤΙΕΚ, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η κ. Γιωρκάτζη είχε στείλει σημειώματα στη βουλή που αντιτίθετο σε αυτό, λέγοντας ότι τουλάχιστον αν θα γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι με την επιλογή και την έγκριση του γενικού ελεγκτή γιατί ένας που ελέγχει το δημόσιο είναι εντελώς διαφορετικός από ένα που ελέγχει ιδιώτη.  

Υπάρχει εδώ, ανέφερε, καθαρή η διαφωνία της κ. Γιωρκάτζη ως προέδρου της επιτροπής ελέγχου των συνεργατικών εταιρειών.

Της Ηρώς Ευθυμίου