You are here

Ελεγκτής: Ψέματα και παραπλάνηση εποπτών για ΣΚΤ

27/08/2018 11:25

Νέα πυρά εξαπέλυσε κατά τη σημερινή κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης κατηγόρησε εκ νέου τον υπουργό οικονομικών για ψέματα και παραπλάνηση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των εποπτικών αρχών.

Παράλληλα, σχολίασε τις επιδόσεις της Altamira σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώνοντας ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι ενώ, επεσήμανε ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων, το διορισμό του γδ της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη και τα καθήκοντα και τις αμοιβές, του επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής του κράτους στο Συνεργατισμό Διονύση Διονυσίου.

Αναφορές σε ψέματα και παραπλάνηση από υπουργείο οικονομικών

Στη δεύτερη κατάθεση του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επανέλαβε την κατηγορία του για τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι μέχρι και το Μάιο του 2018 έλεγε ψέματα.

Χαρακτήρισε «ανοησία» την παραχώρηση δωρεάν μετοχών στους πελάτες της Συνεργατικής, σε ποσοστό 25%.

«Αποδεικνύει το γινάτι, με το οποίο αντιμετώπισαν και αυτή την υπόθεση» είπε.

Σημείωσε ότι «την ώρα που το καράβι βούλιαζε μέχρι και το Μάιο του 2018, ακόμα έκαναν σημειώματα για το τί θα γίνει με τις μετοχές».

«Έλεγαν ψέματα, και ειδικά ο υπουργός οικονομικών και οι επόπτες» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι δεν ενημερωνόταν το υπουργικό συμβούλιο και ότι παραπλανήθηκαν και οι επόπτες, ακόμα και η ίδια η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού κ. Νουί, όπως σημείωσε.

Επανέλαβε ότι ο υπουργός οικονομικών παραπλάνησε το υπουργικό συμβούλιο διότι δεν έδωσε τη σωστή εικόνα ότι υπήρξε ήδη παραβίαση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ.

«Έλεγε δημόσια ψέματα», και απέκρυψε απο το υπουργικό συμβούλιο ότι το θέμα αυτό είχε απορριφθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

«Ο υπουργός οικονομικών έλεγε ψέματα γι' αύτη την υπόθεση και δεν ενημέρωνε το υπουργικό συμβούλιο για το γεγονός ότι οι επόπτες έλεγαν πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Κορόιδευαν και τους επόπτες λέγοντας ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και την ίδια ώρα ετοίμαζαν νομοσχέδια για να υλοποιήσουν την παραχώρηση δωρεάν μετοχών. Πιστεύω ότι με την ενασχόλησή τους με αυτό το ζήτημα έχαναν χρόνο από τον πραγματικό στόχο που έπρεπε να είναι η εξεύρεση επενδυτών» ανέφερε.

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέθεσε επιστολές και αλληλογραφία που καταδεικνύει ότι το θέμα άντλησης κεφαλαίων και μάλιστα πολύ πέραν από τα €200 εκ. που αρχικά εξεταζόταν, ενώ περί τα τέλη του 2017 λαμβάνονταν ενδείξεις για ζημιές μεταξύ €0,5 δις και €1 δις στην ΣΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γεώργιου Αρέστη ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένα έγγραφα στο τέλος της συνεδρίας με ημερομηνίες που αποδεικνύουν αυτά που καταθέτει.

Ερωτηθείς από το μέλος της επιτροπής, Γιώργο Χαραλάμπους, πώς δικαιολογεί την επιμονή αυτή, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε λέγοντας τα εξής: «Πιστεύω ήταν μια προσπάθεια να σώσουν το γόητρό τους που θεωρούσαν θα πληγεί εάν παραδεχθούν ότι η ιδέα τους ήταν λανθασμένη».

Ενδείξεις για κούρεμα από το 2016

Επικαλούμενος σημείωμα του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής του κράτους στον Συνεργατισμό, Διονύση Διονυσίου, προς τον υπουργό οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2016 για μια συνάντηση με εκπροσώπους της Κομισιόν, είπε πως στο σημείωμα αυτό, αναφέρεται πως η Κομισιόν τους είπε πως αν υπάρξει ανάγκη για νέα κεφάλαια και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο δεν είναι εφικτή ή και η Συνεργατική δεν είναι επενδυτικά ελκυστική τότε η μόνη επιλογή θα ήταν το κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, τον Ιούνιο του 2017, η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί έστειλε επιστολή καταγράφοντας τη διαφωνία της για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως επιβλαβές για την ΣΚΤ, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για απαράδεκτα χαμηλούς στόχους. Η κ. Νουί, όπως είπε, μίλησε για κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη εισαγωγής νέων κεφαλαίων και εμπειρογνωμοσύνης από θεσμικούς επενδυτές.

Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι Altamira

Η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού με την Altamira δεν δούλεψε σύμφωνα σε ότι αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί, υποστήριξε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη τα ΜΕΧ βρίσκονται εκτός στόχου κατά €320 εκ. και τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών βρίσκονται εκτός στόχου κατά €660 εκ.

«Φαίνεται ότι η πλατφόρμα με την Altamira δεν δούλεψε σύμφωνα με τους στόχους που είχαν θέσει τους πρώτους πέντε μήνες» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του Γεώργιου Αρέστη ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν ξέρουμε πως προέκυψε η συμφωνία με την Altamira. Μόνο ο Νικόλας Χατζηγιάννης μπορεί να πει».

Η ΣΚΤ υπέγραψε την 1η Ιουνίου 2016 μνημόνιο συναντίληψης με την Altamira το οποίο περιέγραφε τους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης σε σχέση με τη συμφωνία ανέφερε ότι ο πρόεδρος της επιτροπείας Τάκης Ταουσιάνης είχε θέσει δύο επιλογές. Η πρώτη να προχωρήσει η ΣΚΤ με την Altamira αλλά παράλληλα να ετοιμαστεί το RFI. «Είπε εντάξει να διαπραγματευτεί με την Altamira, αλλά ετοιμάστε το RFI σε περίπτωση που αποτύχει η διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα να βολιδοσκοπήσουμε τις τρεις εταιρείες που είχε υποδείξει η Black Rock». Και η άλλη επιλογή ήταν η απευθείας διαπραγμάτευση. Ο κ. Χατζηγιάννης ήθελε πάση θυσία να συνεχίσουν με την Altamira, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Πρόσθεσε ότι ο Νικόλας Χατζηγιάννης τους έλεγε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την Altamira. Αν υπήρχε αρνητική απάντηση θα εξέταζαν άλλες επιλογές. «Υπήρχε ένας διπλός προβληματισμός: Πηγαίνω στην Altamira ή κάποια άλλη παρόμοια, ή πάω σε ένα εσωτερικό μέσο διαχείρισης των ΜΕΧ».

Σημείωσε ακόμα, ότι ο Βαρνάβας Κουρουνάς είπε ότι η διαδικασία αναζήτησης άλλων εταιρειών πιθανόν να μην είναι εφικτή αφού δεν επέδειξε κάποια άλλη εταιρεία ενδιαφέρον και πως αργότερα ο ίδιος βρέθηκε να είναι επικεφαλής της Altamira, σχολιάζοντας ότι «εσύ απευθύνεσαι σε εταιρείες που ενδιαφέρεσαι».

Σε ερώτηση του Γεώργιου Αρέστη για τη θέση τότε του κ. Κουρουνά ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ήταν διευθυντής διαχείρισης ΜΕΧ.

Καταλόγισε ευθύνες και στον Χάρη Γεωργιάδη για την έγκριση της συμφωνίας με την Altamira αφού η συμφωνία είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι το κράτος.

«Δεν θεωρώ ότι η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι για την τελική έγκριση, αλλά γιατί μέσω του Διονυσίου γνώριζε πολύ καλά τα τεκταινόμενα, θεωρώ ότι θα έπρεπε να παρέμβει σε αυτά που τεκταίνονταν. Η τελική έγκριση που έδωσε καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να είχε λόγο», είπε.

Πειθαρχική έρευνα κατά του Χατζηγιάννη από Τράπεζα Κύπρου

Όπως είπε, ενώ το 2013 «επελέγη από τον υπουργό οικονομικών ως μέλος της επιτροπείας της ΣΚΤ και με την συγκατάθεση του υπουργού ανέλαβε και πρόεδρος της επιτροπείας», την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα κατά του κ. Χατζηγιάννη πριν παραιτηθεί από την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη, είπε πως είναι αξιόπιστη πληροφορία αλλά όχι από τον Μάριο Κληρίδη.

Ο διορισμός Χατζηγιάννη και οι αμοιβές Διονυσίου

Σχετικά με το διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη στη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΚΤ ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος του ΔΣ της ΣΚΤ ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ανατέθηκε η διαδικασία σε οίκο έναντι €36 χιλ. 

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η προκήρυξη της θέσης έγινε στην ιστοσελίδα της ΣΚΤ και δεν καταχωρήθηκε στις εφημερίδες ενώ δόθηκε περιθώριο μόλις μίας εβδομάδας για αιτήσεις χωρίς να αναφέρονται προσόντα, ούτε δεξιότητες.

«Την επόμενη που έληξε η προθεσμία ο οίκος παρέδωσε ένα shortlist οκτώ εν δυνάμει υποψηφίων στο οποίο υπήρχε το όνομα του κ. Χατζηγιάννη» σημείωσε προσθέτοντας ότι όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους για να γίνει έκθεση χρειαζόταν ένα 15νθήμερο.

«Επικαλούμενοι την κάθοδο της τροίκας προχώρησαν άμεσα στο διορισμό Χατζηγιάννη» είπε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας την επισήμανση του οίκου που ανέλαβε τη διαδικασία, ότι ο κ. Χατζηγιάννης είναι κατεξοχήν private banker και θα έπρεπε να πλαισιωθεί από μια ομάδα ώστε ο ίδιος να επικεντρωθεί στο σύνολο των στόχων και των διευθυντών.

Σημείωσε επίσης, ότι σε επιστολή του ΥΠΟΙΚ καταγράφεται ως ημερομηνία λήξης του συμβολαίου η 30ή Ιουνίου 2019. «Αυτό πρώτη φορά το βλέπω. Σας καλώ να το διερευνήσετε», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης προς τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής.

Σε ότι αφορά τον Διονύση Διονυσίου προϊστάμενο της μονάδας διαχείρισης του Συνεργατισμού, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι συμμετείχε έναντι αμοιβής στις συνεδρίες της ΣΚΤ πέραν των επιδομάτων που λάμβανε για υπερωρίες και άλλα από το υπουργείο οικονομικών.

«Η νομοθεσία και η συμφωνία συνεργασίας που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Συνεργατική από το 2013 δίνει στο υπουργείο και στη μονάδα διαχείρισης το δικαίωμα να παρακάθεται ο κ. Διονυσίου στις συνεδρίες ως παρατηρητής» είπε.

«Του δίνουμε κάθε χρόνο επιπλέον €25 χιλ. εκτός του μισθού του από το δημόσιο ως λειτουργός του υπουργείου οικονομικών. Και εισηγούμαι να αναδείξετε αυτό το θέμα» σημείωσε.

Διαγραφές δανείων και άλλες παραχωρήσεις σε 54 πρόσωπα

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε επιστολή του τότε διευθυντή διαχείρισης καθυστερήσεων της ΣΚΤ Βαρνάβα Κουρουνά τον Δεκέμβριο του 2015 προς το υπουργό οικονομικών με το οποίο ζητούσε έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων.

Όπως είπε, πρόκειται για κατάλογο 54 προσώπων, που περιλάμβανε κοινοτικά συμβούλια, δήμους και πολλά φυσικά πρόσωπα όπως είπε. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε γενικός ελεγκτής, αφορούσε διαγραφές, αναδιαρθρώσεις, περιόδους χάριτος και άλλες ρυθμίσεις για τις οποίες ζητήθηκε έγκριση από το υπουργείο οικονομικών κάτι που, όπως είπε έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι το κράτος δεν εμπλέκεται στην διαχείριση του Συνεργατισμού.

Η κατάθεση του κ. Μιχαηλίδη ολοκληρώθηκε με την κατάθεση εκ μέρους του εγγράφων προς την ερευνητική επιτροπή.

Της Ηρώς Ευθυμίου