You are here

Επιστρέφει στα καθήκοντα του ο Gatzke

08/12/2022 18:07

O Οliver Gatzke, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος από τις 10 περασμένου Οκτωβρίου απείχε των καθηκόντων του λόγω απόφασης του ΔΣ του Ομίλου, αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της τράπεζας.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ της τράπεζας  το οποίο έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ)  σε σχέση με τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του Γερμανού τραπεζίτη για χειραγώγηση της μετοχής της τράπεζας.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚ, εναντίον του κ. Gatzke δεν είχε προκύψει οτιδήποτε επιλήψιμο από τη διερεύνηση των καταγγελιών που τέθηκαν γραπτώς από τη διοίκηση της ΗΒ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει  εκδοθεί οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας και ούτε έγινε γνωστό για το πότε ο Γερμανός τραπεζίτης θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του και αν ο ίδιος επιθυμεί να επανέλθει.

Οι πληροφορίες από την Ελληνική Τράπεζα αναφέρουν ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει αύριο ανακοίνωση η οποία θα αποσταλεί στην ΕΚ και στο ΧΑΚ, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η μετοχή της Ελληνικής στο ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στο €1,34 καταγράφοντας πτώση 0,74% και με όγκο €22,731.

Στην περίπτωση που ο κ. Gatzke «ρίξει πέτρα πίσω του», αυτό σημαίνει ότι απεμπολεί τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις προκύπτουν μέσα από το προσωπικό συμβόλαιο εργασίας που συνομολόγησε με την τράπεζα.

Συναφείς πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι δύο πλευρές,  ΗΒ και Gatzke, θεωρήσουν ότι δεν  υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας τους, λόγω των όσων έχουν προηγηθεί, ενδεχομένως να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο αποζημίωσης, όπως προβλέπει και το συμβόλαιο πρόσληψης του Γερμανού τραπεζίτη και να αποχωρήσει.

Τραπεζίτες συνεκτιμούν ότι μεταξύ Gatzke και Ελληνικής, το γυαλί έχει ραγίσει.

Οι καταγγελίες σε βάρος του περί χειραγώγησης της αγοράς, που δεν αποδείχθηκαν από την ΕΚ  και η κριτική που ασκήθηκε εναντίον του από τον CEO της  Δήμητρας Επενδυτική που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής, ερμηνεύονται ως άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, τόσο από πλευράς διοίκησης, όσο και από πλευράς διεύθυνσης.

Στην απουσία  Gatzke επιλύθηκαν εργασιακά θέματα

Στην απουσία του κ. Gatzke, στο χρονικό δηλαδή διάστημα που απείχε των καθηκόντων του, δύο κρίσιμα εργασιακά θέματα βρήκαν τη λύση τους.

Το ένα είναι η αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ.

Σε αυτό το ζήτημα ο  CEO της ΗΒ  δεν αντιδρούσε αρνητικά, απλά επέμενε όπως αποτελέσει μέρος του πακέτου επίλυσης όλων των εργατικών διαφορών στην τράπεζα.

Το δεύτερο θέμα αφορά στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου  μέσω του οποίου αποχώρησαν 450 υπάλληλοι με χαριστικές αποζημιώσεις ύψους €200 χιλ.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Οι πληροφορίες φέρουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίλυση και αυτού του θέματος.

Ο Gatzke, είχε αναλάβει τα ηνία της ΗΒ ως CEO και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ στις 23 Ιουλίου του 2021.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκρούστηκε μετωπικά με τη συντεχνία πάνω σε τρία ουσιώδη για τον ίδιο ζητήματα, αξιώνοντας αναθεώρησή τους.

Το ένα αφορούσε στην κατάργηση της διπλής συνεισφοράς της τράπεζας στο ΓεΣΥ και στο συμπληρωματικό ταμείο υγείας των υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ, το δεύτερο στον εκσυγχρονισμό των αυτόματων αυξήσεων (ΑΤΑ και ετήσιων προσαυξήσεων) στη βάση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και το τρίτο, στη μείωση της αφορολόγητης εφάπαξ αποζημίωσης από €200 χιλ., σε €100 χιλ.

Ωστόσο, το θέμα που προκάλεσε το μεγάλο ρήγμα με τις συντεχνίες και το προσωπικό, ήταν η εγκύκλιος που προειδοποιούσε ότι εάν οι υπάλληλοι δεν αποδεχθούν σχέδιο εξόδου με μειωμένες χαριστικές αποζημιώσεις, θα προχωρήσει σε πλεονασμούς.

Του Λεύκου Χρίστου